Artnit

Nedelja, 22 Februar 2015 12:47

Ahimenes - magični cvet Istaknut

Ahimenes je sličan petunijama i zbog nežne stabljike je odličan izbor za viseće saksije i korpe. Može se oblikovati i vezivati za podlogu ili potporni štap i gajiti kao uspravna biljka u saksiji ili u žardinjeri, na terasi ili balkonu. Gaji se i kao baštenska biljka, a u poslednje vreme i kao sobna biljka. Zbog svog zanimljivog izgleda ima mnoštvo imena, kao što su magični cvet, suze udovice, Kupidonov luk, ili vrela vodena biljka.

Achimenes je rod koji obuhvata oko 25 vrsta tropskih i suptropskih gomoljasth višegodišnjih biljaka. Ovaj rod pripada porodici Gesneriaceae, iz koje se kao ukrasne biljke gaje afrička ljubičica, jagorčevina i gloksinija. Većina vrsta iz ovog roda potiče iz Južne i Srednje Amerike, osim vrste Achimenes erecta koja potiče iz zapadne Indije. Danas postoji mnogo hibrida i svi su dekorativni. Moderni hibridi međutim, malo liče na slične vrste koje su prvobitno prenete iz tropske Amerike i Indije u evropske vrtove početkom XIX veka.

Listovi ahimenesa mogu da budu, od svetlozelene do tamnozelene boje. Baršunasti su, i porastu oko 4 cm.

Od juna do septembra ahimenes raskošno cveta. Cvetovi se pojavljuju na kratkim drškama i svaki traje samo nekoliko dana. Zavisno od vrste mogu da budu u crvenoj, ružičastoj, beloj, ljubičastoj, violet, žutoj boji ili sa raznovrsnim šarama.

Često se gaje vrste Achimenes erecta i Achimenes longiflora.

Achimenes erecta može da poraste u visinu do 45 cm. Listovi su dugi, a cvetovi svetlocrvene boje.

Vrsta Achimenes longiflora se smatra za najneobičniju i može da poraste 30 do 45 cm u visinu. Njeni listovi su dugi, baršunasti, a cvetovi najčešće purpurne boje, a ima i kultivara koji imaju bele cvetove sa purpurnim šarama.

Pročitano 13114 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 23 Februar 2019 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ahimenes - magični cvet