Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 16 Februar 2015 14:28

Gailardija - kokarda Istaknut

Gailardija je cveće živih, veselih boja. Poznata je i po nazivima kokarda, cvet prekrivač, a pošto podseća na jarko obojene prekrivače koje su pravili američki Indijanaci otuda i naziv indijski prekrivač. Privlači leptire i bubamare i u svaki vrt unosi vedrinu od ranog leta pa do jeseni. Niže vrste mogu da se gaje u žardinjerama i saksijama, a cvetovi viših vrsta mogu da budu lepo rezano cveće, koje traje u vazi i do 14 dana.

Rod Gaillardia obuhvata oko 20 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, koje potiču iz Severne i Južne Amerike. Ovaj rod pripada porodici Asteraceae.

Listovi gailardije su duguljasti, dlakavi i imaju nazubljene ili glatke rubove, a ponekad i rese.

Gailardija cveta od juna do oktobra. Cvet je sličan beloj radi, najčešće dvobojan žuto-crven, ali i u nijansama narandžaste, žute, ružičaste ili tamnocrvene boje. Pošto precveta i opadnu joj latice, ostaće veoma zanimljive zeleno-crvene kuglice, koje se postepeno suše i smanjuju.

Niska gailardija je grmolikog rasta, i raste u visinu oko 20 do 60 cm. Cveta celo leto. Veoma brzo se razmnožava u korenu i stalno raste u širinu. Dobar izbor je posebno za kamenjare.

Visoka gailardija je grmolikog bujnog rasta. Pošto ima duge cvetne drške, kada cveta poraste u visinu i preko 80 cm. Njene cvetove ponekad treba vezati uz neki oslonac.

Gaillardia grandiflora je vrsta koja se najčešće gaji kao baštenska biljka. Karakteriše je bujan rast, otpornost i dugo cvatanje.

Pročitano 8633 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Februar 2019 14:28
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci