Artnit

Četvrtak, 29 Januar 2015 12:06

Nega kolumneje Istaknut

Kolumneja ili kako se često zove biljka zlatna ribica zbog cvetova koji podsećaju na zlatnu ribicu je zanimljiva puzavica koja se gaji kao sobna biljka. Međutim, ona se ne gaji često u domu, jer ima posebne zahteve u pogledu temperature, vode i zemlje. Može da preživi u lošim uslovima, ali će joj listovi opadati i neće da cveta.

Iako kolumneja voli jaku svetlost, stavite je na zasenčeno mesto. Istočni prozor je savršen.

Temperatura u prostoriji u kojoj je kolumneja mora da bude stalna, od 18 do 20 stepeni. Samo vrste koje cvetaju u proleće, treba da imaju period mirovanja u decembru i januaru na temperaturi od 12 do 15 stepeni.

Tokom leta kolumneja se zaliva više, tako da zemlja u saksiji bude stalno vlažna, a zimi kada zemlja postane malo suvlja.

Zemlja za kolumneju treba da bude mešavina kao za orhideje. Dodavanje komadića uglja obezbediće dovojno zadržavanje vlage, ali i propusnost zemlje.

U proleće i leto kolumneja se prihranjuje jednom ili dva puta u toku 15 dana, razređenim đubrivom kao za orhideje.

Svake treće ili četvrte godine u proleće kolumneja može da se presađuje u saksiju za broj veću, ali sa novom zemljom.

Kolumneja se razmnožava reznicama od matičnih biljaka, dugim 2 do 3 cm, koje nemaju cvetne pupoljke ili reznicama od mladih izdanaka, koje su duge oko 10 cm. Reznice se sade u saksiju sa tresetnim peskom koji treba da bude stalno vlažan i stavljaju na toplo svetlo mesto, gde se brzo užile.

Da bi imala lepu formu, posle cvetanja izboji kolumneje treba da se skrate.

Pročitano 6401 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Februar 2019 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kolumneje