Artnit

Subota, 24 Januar 2015 12:24

Dendrobium orhideje - simbol ljubavi i bogatstva Istaknut

Rod orhideja Dendrobium obuhvata raznovrsne vrste, od kojih se neke gaje kao sobne biljke. Oblici njihovih stabljika i listova se značajno razlikuju. Njihovi cvetovi u rasponu od veoma malih do ogromnih su dugi i mogu da budu u raznim bojama.

Drugi najveći rod orhideja Dendrobium obuhvata oko 1200 vrsta orhideja. Naziv roda potiče od grčkih reči dendron, što znači drvo i bios, što znači život.

Rod orhideja Dendrobium obuhvata vrste koje rastu u veoma različitim staništima, od hladnih visokih šuma preko tropskih, do veoma suvih staništa u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, sve do severne Australije i Novog Zelanda.

Dendrobium orhideje su epifite, povremeno litofite, simpodijalnog rasta. Najčešće su izdužene i mogu da porastu od 5 cm, pa do nekoliko metara u visinu.

Kod nekih vrsta Dendrobium orhideja listovi rastu duž cele pseudobulbe, a kod nekih na vrhu pseudobulbe ima nekoliko listova. Postoje i listopadne vrste, koje zadržavaju listove jednu do dve godine i cvetaju kada su bez listova.

Cvetna stabljika Dendrobium orhideja se razvija na gornjem delu veoma razlistane lukovice. Neke vrste cvetaju samo jednom godišnje, a neke od osam do deset meseci. Broj i položaj cvetova zavise od vrste. Cvetovi nekih vrsta su samo u jednoj boji, a ima i onih sa purpurnim, ružičastim, violet, crvenim, belim, narandžastim, žutim, zelenim ili prošaranim cvetovima.

Kao sobna biljka često se gaji Dendrobium nobile orhideja, koja potiče iz jugoistočne Azije i Himalaja. Ona cveta u kasnu zimu ili rano proleće. Cvetovi su raznobojni, mirisni i mogu da traju dva do tri meseca.

U jeziku cveća Dendrobium orhideja simboliše ljubav, luksuz, prosperitet, bogatstvo, lepotu i snagu. Ona takođe označava prefinjenost, zadovoljstvo, poštovanje, moralnu čistotu, nevinost i savršenstvo.

U staroj Grčkoj Dendrobium orhideje su povezivane sa muškošću. Grkinje su verovale da će se roditi dečak, ako je otac njihovog nerođenog deteta jeo velike, nove krtole ovih orhideja, a ako je majka jela male krtole rodiće se devojčica.

Kinezi veruju da su Dendrobium orhideje korisne za zdravlje i da mogu pomoći u lečenju i zaštiti od bolesti.

Pročitano 20811 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Februar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dendrobium orhideje - simbol ljubavi i bogatstva