Artnit

Subota, 27 Decembar 2014 12:24

Miltonija - orhideja dan i noć Istaknut

Miltonija je vrsta orhideje koja se često gaji kao sobna biljka. Cvetovi formi koje se gaje kao sobne biljke podsećaju na poznatu baštensku biljku dan i noć, po kojoj se često zove orhideja dan i noć. Razvijaju se obilno u raznovrsnim živim bojama. Ali, iako mogu trajati i do mesec dana, njihovo vreme cvetanja traje kratko.

Miltonije su rod orhideja kome pripada desetak vrsta. Sve vrste su otkrivene između 1834. i 1850. godine, osim Miltonia kayasimae koja je otkrivena 1976. godine Botaničar Lindli je prvi opisao miltoniju 1837. godine.

Miltonije potiču iz Brazila i Kolumbije, a samo vrsta Miltonia kayasimae nađena je i u Peruu. U svom prirodnom staništu rastu u vrućim i vlažnim šumama, kao i na otvorenim prostorima u planinskim šumama na granama pokrivenim mahovinom.

Listovi miltonije su dugi i otporni. Oni rastu u paru iz pseudolukovice.

Miltonija obično cveta u proleće ili leto pojedinačnim cvetovima, koji su za razliku od većine ostalih vrsta orhideja veoma široki. Cvetovi su raznih veličina i oblika. Postoje razni mirisi cvetova, na primer neke vrste imaju egzotičan miris, a neke miris koji se može uporediti sa ružama. Boje cvetova mogu da budu u različitim nijansama ružičaste, crvene, bordo, ljubičaste, žute ili bele, često sa žutim žilama na usnama. Najčešće cvetovi traju dugo, oko 5 nedelja.

Pročitano 9289 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Oktobar 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Miltonija - orhideja dan i noć