Artnit

Sreda, 24 Decembar 2014 11:48

Nega hoveje Istaknut

Jedna od vrsta palmi koja se često gaji kao sobna biljka je hoveja ili kako se često naziva kentija palma. Lako se gaji, a izgleda veoma raskošno. Obično se gaji više biljaka zajedno u jednoj saksiji, da bi dobili lepu grmoliku palmu sa listovima na svim nivoima.

Hoveji odgovaraju svetla i polusenovita mesta u domu, udaljena od radijatora. Podnosi i senovita tamna mesta, ali tada raste sporije. Ne prija joj duži boravak u prostoriji bez prozračivanja i ne trpi promaju.

U zavisnosti od sorte, optimalne temperature za gajenje hoveje su od 10 do 24 stepeni.

Da bi napredovala hoveji je potrebna prostrana, dublja saksija kako bi koren mogao slobodno da se širi. Takođe joj je neophodna i dobra drenaža.

U toku leta hoveju treba zalivati dva do tri puta nedeljno, i povremeno izneti napolje na kišu. U hladnom periodu zaliva se obično na 10 do 14 dana. Preporučuje se da se zimi drži zemlja u saksiji samo vlažnom, jer ako se previše zaliva naglo trune i vene. Prija joj i redovno orošavanje, dva puta nedeljno leti, a zimi jednom nedeljno, posebno ako je pretopla prostorija.

Od maja do septembra hoveja se prihranjuje osmokotnim ili organskim đubrivom za zelene biljke. Preporučuje se da se u vodu doda tečno đubrivo svake dve nedelje.

Mlade biljke se presađuju svake godine, u proleće u dva broja veću saksiju. Starijim biljkama u velikim saksijama se u proleće samo zemenjuje površinski sloj zemlje. Za presađivanje koristite supstrat za zelene biljke, odnosno mešavinu treseta i peska, a na dno saksije stavite drenažni sloj.

Sa listova hoveje mekom krpom ili sunđerom i mlakom vodom treba povremeno obrisati prašinu. Ne koristite sredstvo za sjaj lišća.

Razmnožavanje hoveje nije moguće u kućnim uslovima.

Pročitano 3258 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 29 Oktobar 2019 11:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega hoveje