Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 16 Decembar 2014 12:22

Dracena marginata - dracena sa crvenim ivicama Istaknut

Dracena marginata je vrsta dracene koja se najčešće gaji kao sobna biljka. Zbog crvenih ivica na listovima poznata je i pod nazivom dracena sa crvenim ivicama, a zbog svog porekla pod nazivom zmajevo drvo sa Madagaskara. Gaji se tako da stabljika bude uspravna sa dosta listova na vrhu ili se oblikuje orezivanjem, a ponekad se sadi sa drugim biljkama u istu saksiju.

Dracaena Marginata pripada rodu Dracena i porodici ljiljana. Ime roda potiče od grčke reči drakaina, što znači ženski zmaj. Ovaj rod obuhvata oko 40 vrsta drveća i sukulentnog žbunja, koje uglavnom potiču iz Afrike, a dracena marginata je poreklom sa Madagaskara.

Dracena marginata je zimzeleni žbun ili malo drvo sa krutim zakrivljenim stablom, koje može da poraste u visinu od 2 do 5 m.

Listovi dracene marginata su trakasti, tanki, linearni, sjajni, tamnozelene boje, sa crvenkastim ivicama. U prirodnom staništu su dugi 30 do 90 cm i široki 2 do 7 cm, zašiljeni na vrhu, a u enterijeru znatno uži i kraći. Dok raste novi listovi se razvijaju na vrhovima stabljika, a stari opadaju, i na vrhu biljke se formira gust sloj listova dok je u donjem delu potpuno bez njih.

Postoji mnogo kombinacija boja listova. Poznati su panaširani kultivari Dracaena Marginata Bikolor i Dracaena Marginata Trikolor, koji se često gaje kao sobne biljke.

Pročitano 5233 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Oktobar 2019 10:23
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci