Artnit

Subota, 06 Decembar 2014 22:20

Phalaenopsis orhideje - nega Istaknut

Phalaenopsis orhideje, poznate i po nazivima orhideje noćni leptiri i moljac orhideje, gaje se kao sobne biljke i koriste za dekoraciju, zato što su njihovi cvetovi raznih boja ili šara i dugo traju. Ova vrsta orhideja se smatra za jednu od najlakših za održavanje, i zbog toga je najbolji izbor za početnike.

Da bi Phalaenopsis orhideja napredovala u prostoriji, potrebna joj je temperatura od 15 do 30 stepeni. Osciliranje temperature izazvaće opadanje pupoljaka pred cvetanje.

Ako nema dovoljno svetla Phalaenopsis orhideja neće cvetati. Odgovara joj svetao prozor, ali bez direktnog sunčevog svetla. Idealan je severni ili istočni prozor, a u toku zime kada nema sunca može da se premesti i na južni prozor. Kada su veoma niske temperature treba je odmaći od prozora, a leti zaštititi od direktne, jake sunčeve svetlosti zavesom ili roletnom.

Za zalivanje Phalaenopsis orhideje treba koristiti kišnicu ili odstajalu vodu. Najbolje je da se zaliva rano ujutru. Može da se zaliva obično, kada voda prođe kroz supstrat, ili potapanjem saksije u činiju sa vodom. Ako se nalazi u saksiji sa korom zaliva se kada se korenje prosuši između zalivanja, uglavnom jednom nedeljno. Supstrat ili kora u koji je posađena upija vodu, a višak mora da se ocedi kasnije. Ako je u mahovini zaliva se kada je pri vrhu suva. Ukoliko se drži u providnim posudama, čim korenje izgubi svežu zelenu boju, posvetli ili pobeli, vreme je za zalivanje.

Phalaenopsis orhideja voli visoku vlagu u vazduhu. Da bi se povećala vlažnost stavite podmetač ispunjen vodom ispod saksije, a da bi sprečili potapanje korena možete da stavite kamenčiće na podmetač. Prijaće joj i prskanje listova svako jutro, a leti i više puta dnevno, ali se ne preporučuje prskanje cvetova, jer na laticama mogu da se jave pege. Takođe, ne treba da se prska uveče, jer zbog pada temperature mogu da se pojave gljivična oboljenja.

Ako nema dovoljno hrane, cvetovi Phalaenopsis orhideje su manji, a pupoljci požute i otpadaju. Zato dok cveta treba da se prihranjuje specijalnim đubrivom za orhideje. Da bi se isprali ostaci minerala sa korenja, treba da se zaliva jednom mesečno običnom vodom bez dodavanja đubriva.

Najbolje vreme za presađivanje Phalaenopsis orhideje je posle cvetanja. Pošto se ukloni sav supstrat iseče meko i trulo korenje, presađuje se u poseban supstrat za orhideje. Mlada biljka se uglavnom presađuje svake godine u sve veću posudu, a odrasloj može samo da se promeni supstrat.

Kada prestane da cveta Phalaenopsis orhideja se skraćuje, čak do listova. Jača stabljika, na kojoj će se pojaviti više cvetova u periodu cvetanja poraste za godinu dana.

Pročitano 30729 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Februar 2019 12:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Phalaenopsis orhideje - nega