Artnit

Utorak, 02 Decembar 2014 11:53

Kolumneja - biljka zlatna ribica Istaknut

Zanimljiva puzavica kolumneja raste u vidu visećeg slapa, pa izgleda zanimljivo u visećoj saksiji, ili u korpi, koja može da se okači o zid. Njeni veliki cevasti cvetovi jarkih boja, najčešće žuti, narandžasti ili crveni uneće vedrinu u dom posebno za vreme hladnijih i tmurnijih dana, zimi ili početkom proleća.

Rod Columnea pripada porodici Gesneriaceae. Botaničko ime ovom rodu je dao Karl fon Line, po latinskom imenu italijanskog botaničara iz XVI veka Fabiju Koloni. Rod obuhvata oko 200 vrsta zeljastih biljaka, koje su penjačice-povijuše a mogu biti i padajuće, grmolike, polugrmolike ili čak imaju potpuno drvenaste oblike. U svom prirodnom staništu, tropskim šumama Amerike, gde se može naći oko 160 vrsta, najčešće rastu kao epifitske biljke na zimzelenom drveću ili u šupljinama stabala koja su ispunjena biljnim delovima u raspadanju. U Evropu su prenete sredinom XVIII veka.

Zimzeleni listovi kolumneje su poređani nasuprot jedan drugog, a ponekad je u lisnom paru jedan od njih malo veći.

Kolumneje cvetaju zimi i u proleće, od januara do maja. Cvet ima oblik otvorene zečje njuške ili ribe i najčešće je crvene, žute ili narandžaste boje, sa šarom pri dnu.

Veoma malo vrsta kolumneje se gaje kao sobne biljke. Tako se često gaji Columnea banksii, koja ima sitne tamnozelene listove i crvene cvetove sa žutom ivicom. Columnea stavanger ima razgranate stabljike, glatke krupnije listove i crvene ili žute krupnije cvetove. Za sobne uslove odgovara i vrsta Columnea gloriosa, poznata i po imenu biljka zlatna ribica zbog oblika listova, koja se smatra za najlepšu, ali i najtežu za održavanje.

Pročitano 7501 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Februar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kolumneja - biljka zlatna ribica