Artnit

Nedelja, 30 Novembar 2014 12:25

Nega kaladijuma Istaknut

Kaladijum, poznat i po nazivima anđeoska krila i slonovo uvo je zbog šarenih listova zanimljiva sobna biljka, koja može da se gaji i u vrtu kao baštenska biljka. U domu mu odgovara toplija prostorija u kojoj ima vlažnog vazduha i koja je okrenuta prema istoku, jer dobija direktnu sunčevu svetlost ujutru, kao i blagu svetlost u toku dana.

Osnovni uslovi za bujni rast kaladijuma su veoma vlažan vazduh i stalna temperatura okoline, oko 21 stepeni, a preko zime između 12 i 16 stepeni.

Kao i sve biljke koje potiču iz tropske prašume i kaladijum bolje uspeva u polusenci, a boje na lišću su mnogo svetlije, življe i lepše.

Kaladijum treba zaštititi od promaje kada je u sobi, a ako je napolju od jakog vetra.

Tokom perioda vegetacije kaladijumu je potrebno više vode. Pre sledećeg zalivanja, površina supstrata u saksiji mora potpuno da se osuši. Prijaće mu i orošavanje čistom ustajalom vodom jednom nedeljno. U jesen, kada njegovo lišće počinje da vene, treba postepeno smanjivati zalivanje, a kada se lišće osuši, prestati potpuno sa zalivanjem.

Svakih desetak dana u periodu vegetacije kaladijum treba prihranjivati kompletnim veštačkim ili prirodnim đubrivom.

U periodu vegetacije kaladijum se može presaditi u malo veću saksiju, ako je to potrebno.

Kaladijum se razmnožava semenom i deljenjem gomolja.

Kada listovi kaladijuma počnu da odumiru, u drugoj polovini oktobra gomolje treba izvaditi iz saksije, dobro očistiti od zemlje i složiti u malo sanduče napunjeno suvim peskom. Tako spremljeno gomolje se stavlja na suvo i umereno toplo mesto u prostoriju, gde temperatura nije niža od 15 stepeni, jer hladnoća može da ih uništi. Zimi treba da se često pregledaju, pokvareni delovi seku, a osušeni malo ovlaže. U februaru i martu iz matičnog gomolja nastaju mladi gomolji koji se odvajaju, a ako se prilikom odvajanja, ošteti njihova površina, treba ih posuti sumpornim preparatom protiv gljivica. Odvojeni gomolji se sade u manje saksije, u blago kiselo zemljište, dobijeno od treseta izmešanog sa malo peska i kompostom, i stave u prostoriju na osvetljeno mesto bez direktnog sunca, gde je stalna temperatura između 20 i 25 stepeni. Osigurajte im i dovoljno vlage u vazduhu, kao i redovno prskanje. U početku se zalivaju veoma malo, a kada puste žile i porastu listovi može i obilnije.

Kao difenbahija i kaladijum sadrži sličnu hemijsku supstancu, koja je otrovna.

Pročitano 5471 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Februar 2019 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kaladijuma