Artnit

Petak, 28 Novembar 2014 16:22

Kriptantus - zemljana zvezda Istaknut

Kriptantus je najmanja vrsta bromelije. Često se naziva zemljana zvezda, zbog toga što raste nisko na zemlji i šireći rozetu "zagrli" teren kao pala zvezda. Raznovrsnost oblika, boja i tekstura, kao i njegova prilagodljivost širokom spektru uslova, čine je veoma zanimljivom sobnom biljkom.

Rod Cryptanthus pripada porodici Bromeliaceae. Njegovo ime potiče od grčkih reči kryptos, što znači skriven i anthos, što znači cvet.

Poznato je oko 15 vrsta kriptantusa, koje potiču uglavnom iz Brazila i Gvajane. Za razliku od ostalih vrsta bromelija, koje su uglavnom epifiti, kriptantus raste na tlu između grmlja u stepskim, suvim krajevima ili u prašumama. Danas postoji oko oko 1200 različitih varijeteta.

Listovi kriptantusa su tvrdi, suličasti, sakupljeni u rozetu u kojoj se sakuplja voda. Boje listova mogu da budu u raznim nijansama zelene, narandžaste, ružičaste, ljubičaste, a i raznobojni sa crvenim, ružičastim ili srebrnim prugama.

Kriptantus cveta samo jednom u životu. U sredini rozete se zameće vrlo neugledan, tanak beo cvet. Posle cvetanja stvaraju mlade izdanke u središtu rozete koje se lako lome i zakorene.

Jedna od najpoznatijih vrsta je Cryptanthus zonatus, koji ima kožaste, sulkičaste, veoma valovite listove sa sitnim trnjem. Osnova lista je zelena prošarana zlatnožutim, a odozdo je sive boje.

Pročitano 3315 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Februar 2019 12:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kriptantus - zemljana zvezda