Artnit

Utorak, 18 Novembar 2014 12:41

Patuljasti bor - dekorativni žbun Istaknut

Patuljasti bor je popularna dekorativna vrsta bora. Lak je za gajenje jer je vrlo otporan. Najčešće se sadi samostalno kao dekorativno žbunje u vrtovima, saksijama, žardinjerama, a kao bonsai forma i u kamenim vrtovima. Ako se posadi linijski na rastojanju od jednog metra, može da bude zanimljiva slobodnorastuća živa ograda.

Bor je rod zimzelenog drveća iz porodice Pinaceae, koji obuhvata između 105 i 120 vrsta. Odlikuje ih razgranata krošnja sa kitnjastim granama, lako prilagođavanje na uslove sredine, sporiji rast, dugovečnost.

Na Dalekom istoku bor je simbol besmrtnosti. U Kini je simbol dugovečnosti, a u Japanu nepokolebljivosti. Zbog oblika šišarke bora koji podseća na plamen, simboliše vatru, muževnost i plodnost.

Patuljasti bor je vrsta bora koja ima žbunastu, loptastu formu i tamnozelene četine. Plodovi su male šišarke, zanimljivog oblika. Veoma sporo raste, godišnje oko 15 cm. Može da poraste u visinu do 5 m i širinu do 4 m. Kao samonikla vrsta uspeva na velikim nadmorskim visinama u veoma surovim uslovima, zbog čega verovatno ima patuljast rast.

Među varijetetima patuljastog bora, koji se danas gaje zanimljiv je varijetet mugus sa tamnozelenim četinama, koji može da poraste do 2 m u visinu, a u širinu 3 m. Ističu se i varijeteti, sa raznovrsnim bojama četina, kao što su radiata sa tankim, sivo-plavim četinama, teeny sa zelenim četinama, poto gold sa žućkastim četinama i mops sa plavičastim četinama.

Pročitano 6885 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Februar 2019 12:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Patuljasti bor - dekorativni žbun