Artnit

Nedelja, 30 Decembar 2012 22:44

Božićni kaktus - orhideja kaktus Istaknut

Božićni kaktus je veoma popularna sobna biljka. Poznat je i pod imenom Zygocactus, a ime je grčkog porekla, zygon - jaram i kaktos - bodljikava biljka. Tajna njegove popularnosti je velika otpornost i prelepi cvetovi raznovrsnih boja i neobičnih oblika koji ga krase i unose radost u zimske praznične dane.

Božićni kaktus potiče iz tropskih prašuma Brazila gde raste kao parazit u krošnjama drveća. Njega ne krasi trnje, spada u lisne razgranate kaktuse. On u stvari nema listove, već su to grane koje su dobile oblik i funkciju lista.

Božićni kaktus je mesnata i pljosnata biljka. Na vrhu njegove pljosnate nazubljene stabljike razvijaju se predivni cvetovi egzotičnog izgleda nalik na trubice, koji mogu biti dugi i do 7,5 santimetara. Cvetovi mogu biti crvene, ružičasto-ljubičaste, ružičaste, narandžaste, žute, pa čak i bele boje.

Božićni kaktus je predivan ukras u enterijeru i eksterijeru doma. Posebno dobija magičan izgled u vreme cvetanja i zbog toga se često naziva kaktus orhideja. Vrlo zanimljiv efekat se postiže u prostoru, ako se njegova saksija smesti u viseću korpu. Može biti zanimljiv ukras i ako se posadi u dekorativnu saksiju. Leti će ova sobna biljka biti predivan detalj na terasi, balkonu ili u bašti, a zimi u svetloj sobi.

Sa drugim sobnim biljkama božićni kaktus može uvek da kreira zanimljive aranžmane. Za božićne i novogodišnje praznike biće zanimljiv deo praznične dekoracije i uneće delić tropske lepote u dom.

Pročitano 11334 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 27 Novembar 2018 12:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Božićni kaktus - orhideja kaktus