Artnit

Utorak, 23 Septembar 2014 11:49

Nega ehmeje Istaknut

Ehmeja je vrsta bromelije koja se često gaji kao sobna biljka. Cveta samo jednom, a njeni dekorativni listovi ostaju još dugo vreme nakon toga. Ova tropska biljka je jednostavna za gajenje, a naročito je pogodna za tople sobe, jer dobro podnosi suv vazduh.

Iako ehmeja podnosi visoke temperature, ipak treba da se zaštiti od direktnog delovanja jakog podnevnog sunca, tokom velikih vrućina.

Optimalna temperatura za ehmeju je od 11 do 28 stepeni. Zimi je treba držati suvom, ali ako je suviše toplo i suvo listovi se nabiraju. Cvetni klas i stabljika se suše i postaju tamnoljubičasti, ako je suviše hladno.

Pošto voli vlažnost ehmeju treba zalivati jednom nedeljno odstajalom vodom ili kišnicom u rozetu listova, a pre cvetanja i dva puta nedeljno. U središnjoj rozeti treba da bude oko 2,5 cm vode, koja se menja svake tri nedelje. Čim se pojavi cvet, ne zaliva se u rozetu. Prija joj svakodnevno prskanje listova mlakom vodom, po mogućnosti kišnicom.

Tokom zime ehmeju ne treba previše zalivati. Kada je temperatura između 22 i 25 stepeni zaliva se u rozetu, a ako je niža uz samu ivicu saksije. Suviše vode u rozeti pri previše niskoj temperaturi izaziva njeno truljenje, a da bi se ehmeja oporavila treba isprazniti rozetu i ostaviti da se kompost osuši.

U toku leta ehmeja se prihranjuje jednom do dva puta mesečno manjom količinom veštačkog đubriva za cveće ili za orhideje. Od septembra do februara miruje i treba prestati sa prihranjivanjem.

Čišćenje listova ehmeje nije potrebno, kao ni korišćenje sjaja za lišće.

Ehmeje uginu nakon cvetanja, a mladi izboji se razvijaju na podnožju biljke. U proleće, kada mladice porastu do oko 15 cm mogu se izvaditi sa korenom i presaditi u male saksije, sa rastresitim kompostom bez krečnjaka, u baštensku zemlju sa dodatkom treseta i peska ili kompost za bromelije. Zbog dobre drenaže na dno saksije se stavljaju kamenčići ili šljunak.

Pre presađivanja treba stavite baštenske rukavice, jer ehmeja na obodu listova ima male bodlje, a bele naslage na listovima mogu da iritiraju kožu.

Pročitano 4791 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ehmeje