Artnit

Sreda, 20 Avgust 2014 11:29

Erika - vres Istaknut

Erika je zimzelena, baštenska biljka, koja se gaji u vrtu i kamenjaru. Često se sadi sa četinarima, a može se videti i oko patuljastih četinara u vrtu ili kamenjaru. U saksijama i žardinjerama, na terasi ili na balkonu unosi boju, posebno za vreme jesenjih ili zimskih dana. Sve češće se gaji i kao sobna biljka.

Erika (Erica) je rod koji se sastoji od oko 860 zimzelenih vrsta, i spada u porodicu vresova. Njeno ime potiče od latinske reči erica, što znači vres ili metla. Ovo ime je verovatno izvedeno od grčke reči ereike, što znači pući, i povezano je sa drškama koje se lome lako.

Većina vrsta erike potiče iz južne Afrike. Zapisi starih grčkih pisaca ukazuju da su i područja oko Sredozemnog mora, takođe bila njihova staništa.

Najviše vrsta erike su mali zimzeleni grmovi, uglavnom sa nežnim igličastim zelenim listovima. Cvetovi su najčešće sitni, sakupljeni u cvasti. U zavisnosti od vrste razlikuju se po veličini i obliku, i mogu biti u rasponu boja, od bele do tamnoljubičaste. Neke vrste imaju i veoma delikatan, osvežavajući miris.

Kao sobne biljke najčešće se gaje vrste Erica gracilis i Erica hyemalis.

Erica gracilis može da se sadi i u vrtu na gredice. Poraste do 30 cm u visinu. Cveta u jesen i ima ružičaste, bledoljubičaste ili bele cvetove, spojene u klas. Zimi listovi dobijaju braon boju, ali u proleće izbijaju mladi, zeleni listovi. Ako su zime oštre, da bi se zaštitio koren, oko njega se stavljaju sitne grančice ili usitnjena kora drveća.

Erica hyemalis cveta zimi. Može da poraste u visinu do 40 cm. Cvetovi su najčešće ružičasto-bele boje, a mogu da budu i ljubičasti i crveni.

Erica carnea može da prezimi napolju. U visinu, kao žbun poraste od 10 do 30 cm, a kao malo drvo oko 60 cm. Cveta u rano proleće, a cvetovi nalik na zvončiće su uglavnom ružičasto-crveni, a ređe beli. Kada je zima blaga može da procveta i u decembru i unese boju, a njeni cvetovi ne izmrzavaju ni pod snegom.

Pročitano 19103 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Erika - vres