Artnit

Petak, 21 Decembar 2012 20:33

Nega sobne jele Istaknut

Sobna jela se često gaji kao sobna biljka i zahteva malo posebne nege. Ona prečišćava vazduh u domu jer ima antibakterijsko svojstvo. Ako joj posvetite malo pažnje uneće prirodnu svežinu u dom i biće dugogodišnji ukras.

Optimalna temperatura za sobnu jelu je 15-22 stepeni, a minimalna zimska 5 stepeni. Ne odgovara joj pretopla prostorija, jer dolazi do opadanja iglica i brzog rasta, a razmak između pojedinih grana postaje prevelik, pa takve biljke ne izgledaju lepo. Udaljite je od radijatora ili drugog izvora toplote. Ne podnosi suv vazduh, a kako joj prija vlažan vazduh prskajte je mlakom vodom svakog drugog dana ili češće, ako je toplije.

Leti se sobna jela može staviti blizu prozora ako je okrenut ka severu ili severoistoku. Takođe, može se izneti na terasu, balkon ili u baštu, ali na senovito mesto.

Sobna jela ne podnosi suvu zemlju u saksiji i zato treba da se zaliva redovno. Sa zalivanjem treba biti pažljiv i zalivati je minimalno, tek toliko da se zemlja u saksiji ne osuši. Zimi je treba zalivati jednom nedeljno, a u proleće i leto dva ili tri puta nedeljno. Ako je vreme mnogo toplo treba je prskati svakog dana mlakom vodom.

U proleće i u leto sobna jela se prihranjuje mineralnim đubrivom za cvetnice tokom 14 dana, a posle toga svaka dva meseca. Ako se previše đubri ova sobna biljka naglo raste i gubi lep, zbijen oblik.

Sobnu jelu treba presađivati svake godine u proleće, dok ne dostigne visinu od jednog metra, a kasnije je dovoljno da se menja samo površinski sloj zemlje dva puta godišnje. Presađuje se u zemlju za cveće sa malo peska, ali ne duboko. Prilikom presađivanja na dno saksije obavezno stavite sloj hidrokulture, što će omogućiti sigurno oticanje suvišne vode.

Sobna jela se razmnožava semenom, kalemljenjem ili reznicama. U sobnim uslovima pravo razmnožavanje je veoma teško, ali se može podmladiti krajem proleća ukoliko je suviše visoka, ožiljavanjem vrha stabla. Moguće je ožiliti njene bočne grane, ali skoro uvek će se razviti pljosnata krošnja. Reznica se pri sađenju stavi na 1-2 sata u vodu koja treba da ispere mlečni sok, a zatim se rez pospe drvenim ugljem u prahu.

Tokom gajenja na sobnoj jeli se mogu pojaviti lisne uši. Mlade biljke su posebno osetljive na napad lisnih vaši

Sobnu jelu stavite na svetlo mesto koje nije pod direktnim uticajem sunca. Treba joj obezbediti dovoljno slobodnog prostora, jer su joj iglice veoma osetljive na dodir, a i ona će moći da se slobodno širi. Ako je nega ove sobne biljke pravilna zaista ćete dobiti dugogodišnju jelku za novogodišnje praznike i zanimljiv prirodan, svež detalj u enterijeru doma.

Pročitano 10392 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 April 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega sobne jele