Artnit

Nedelja, 10 Avgust 2014 11:56

Ukrasna detelina - zečja detelina Istaknut

Ukrasna detelina (Oxalis), u narodu poznata kao zečja detelina ili cecelj gaji se kao ukrasna baštenska biljka zbog lepih trodelnih listova i mnoštva malih cvetova sa pet latica. Može da se sadi u vrtu, oko fontana i jezera, pored kamenjara, ali i da bude lep ukras na terasi ili balkonu u toku celog leta. Sve češće se gaji i kao sobna biljka.

Rod Oxalis obuhvata polugrmolike i zeljaste višegodišnje biljke, koje formiraju podzemne gomoljčiće ili vlaknaste korenčiće. Potiče iz Južne Amerike.

Listovi ukrasne deteline su srcoliki. U zavisnosti od vrste ukrasna detelina može imati zelene, ljubičaste, bordo ili šarene listove.

Ukrasna detelina najčešće cveta celog leta. Cvetovi su sitni, a mogu da budu beli, žuti, crvenkasti ili ružičasti.

Ukrasna detelina može da bude zanimljiva sobna biljka. Na primer, u domu može da se gaji vrsta Oxalis articulata sa ružičastim cvetovima, koja cveta od januara do maja. Vrsta Oxalis deppei, sa bledocrvenim cvetovima koji su u sredini žuti, poklanja se kao novogodišnji poklon u nekim zemljama, jer se veruje da donosi sreću pošto joj listovi rastu u grupama po četiri.

Vrsta Oxalis vulcanicola sa žutim petočlanim sitnim cvetovima cveta celog leta. Sadi se u vrtu, na vrtne gredice, ali i u viseće korpe ili manje žardinjere na terasi ili balkonu.

Vrsta Oxalis triangularis purpurea sa ljubičastim listovima i sitnim ružičastim cvetovima, raste i cveta u toku cele godine. Uspeva i u vrtu, ali i kao sobna biljka.

Ukrasna detelina može da se sadi pojedinačno ili sa drugim biljkama. Na polusenovitim mestima izgleda zanimljivo, ako se sadi sa gomoljastim begonijama, ukrasnim koprivicama ili lepim jovom. Na sunčanim mestima se sadi u viseće korpe ili žardinjere sa muškatlama, salvijama ili surfinijama. Zanimljivo izgleda i ako se sadi u kombinaciji sa ukrasnim travama ili sedumima.

Pročitano 13710 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasna detelina - zečja detelina