Artnit

Petak, 18 Juli 2014 21:48

Lukovice lala Istaknut

Lale pripadaju porodici ljiljana. Postoje sorte sa malim i velikim cvetovima, jednostavnim i punim, sa raznovrsnim bojama od bele, zelenkasto-bele, žute, ružičaste do tamnocrvene, a ima i crnih lala, kao i u kombinacijama boja. Lale su baštensko cveće, ali se mogu gajiti u saksiji ili dekorativnoj činiji, a na prozoru cvetaju u vreme kada su cvetne leje u vrtu još pokrivene snegom.

Lukovica lale je srednje veličine, duguljastog ili kruškastog oblika, pri dnu okruglasta, pri vrhu zašiljena, sa zadebljanom, spolja glatkom, tankom i suvom svetlobraon ljuskom. Za sađenje krajem septembra ili u oktobru treba nabaviti što ranije, zdrave, neoštećene, po mogućnosti što krupnije i tvrde lukovice.

U vrtu se lukovice lala sade u grupama, u običnu baštensku zemlju. One se spuštaju na dno rupe, bez utiskivanja, na dubinu od 10 do 30 cm. Sveže posađene lukovice treba zalivati redovno da bi se koren prilagodio novoj sredini, a prihranjivanje, zavisi od mesta na kome su posađene i kvaliteta zemljišta. U toku zime prepuručuje se da se prekriju slojem suvog lišća i granja.

Sa toplim vremenom lale počinju da puštaju izdanke i veoma brzo rastu, a zatim i cvetaju. Tada je posađena lukovica potpuno iskorišćena i počinju da se formiraju nove lukovice. Da biljka ne bi počela da truli i ugine, pre nego što se formira nova lukovica treba odsecati cvetove, pre nego što latice same opadnu. Takođe, treba sprečiti i da seme izvlači višak energije koji je potreban za novu lukovicu.

Posle precvetavanja lala, kada prođe šest do osam nedelja od uklanjanja cvetova, prestaje se sa zalivanjem da bi se osušili stabljika i listovi, a nadzemno stablo se iseče na 10 cm iznad zemlje.

Lukovice se mogu koristiti ponovo, do dve sezone. Odgajivači uglavnom vade lale iz zemljišta i suše ih, i tako pripremaju za narednu sezonu.

Lukovice se mogu saditi u jesen u saksije ili u dekorativne činije sa plodnom saksijskom zemljom. U saksije, čiji je gornji otvor u prečniku oko 12 cm sade se po tri lukovice, a u činije zavisno od njene veličine, po pet do šest. Pri sađenju, izboji na lukovicama treba da budu do visine ivice saksije ili dekorativne činije. Posađene lukovice se stavljaju na tamno, umereno hladno i dovoljno vlažno mesto, na primer u podrum, i pokriju do 10 cm visokim peskom, koji treba da bude stalno malo vlažan. Do januara se na lukovicama razvijaju žile koje prodiru i kroz rupicu na dnu saksije. Gornji deo biljke klica dostigne visinu oko 10 cm, i ako se pipanjem u njoj oseti cvetni pupoljak, saksije ili činije se vade iz peska i stavljaju u nezagrejanu sobu među zatvorene prozore, zemlja u saksiji ili činiji se dobro zalije, a gornji deo biljke pokrije praznom saksijom ili hartijom. Kada se klica sa cvetom dobro razvije, lale se izlažu punom svetlu i premeštaju u toplu sobu, gde se veoma brzo javljaju cvetovi.

Pročitano 6137 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 23 Januar 2019 12:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lukovice lala