Artnit

Petak, 11 Juli 2014 13:32

Alamanda - zlatna truba Istaknut

Alamanda je tropska biljka sa posebno lepim velikim cvetovima, najčešće zlatnožute boje. Neke vrste se gaje kao ukrasni grmovi ili puzavice zbog njihovih velikih cvetova raznovrsnih boja koji unose vedrinu u monotone prostore eksterijera doma. Najčešće se gaji vrsta Allamanda cathartica i njeni kultivari, koja se zbog oblika i boje cveta zove i zlatna truba.

Rod Allamanda pripada porodici Apocynaceae i ima oko 15 vrsta, koje rastu kao grm, drvo ili puzavica. Rod je dobio ime po švajcarskom botaničaru Frederiku Luju Alamandu.

Alamanda potiče iz Brazila, gde se može videti duž reka na sunčanim područjima u kojima je vlažnost veoma visoka, i raste do 6 metara u visinu.

Tekstura alamande je veoma hrapava. Listovi su debeli, čvrsti, ovalni, sjajne zelene boje i čvrsti.

Alamanda cveta od juna do novembra. Veliki cvetovi, najčešće nalik na trubice imaju 5 latica. Njihov miris je nežan, voćni. Najčešća boja cveta je žuta, ali u zavisnosti od varijeteta, mogu da budu u beloj, ružičastoj, ljubičastoj, ili narandžastoj boji.

Vrsta alamande, Allamanda Carthice raste po celom gradu Kanovanas u Portoriku i duž obala njegovih reka, i postala je njegov simbol.

U listovima, drvenastim granama i cvetovima alamanda sadrži otrovne materije, pa je treba držati dalje od male dece i kućnih ljubimaca.

Pročitano 4179 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 Avgust 2015 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Alamanda - zlatna truba