Artnit

Subota, 24 Maj 2014 14:19

Iberis - tatarsko cveće Istaknut

Iberis, ili kako ga još zovu tatarsko cveće je otporna baštenska biljka. Postoji više vrsta zanimljivih oblika i raznovrnih boja cvetova. U zavisnosti od vrste sadi se pojedinačno ili u grupama u vrt kao pokrivač tla ili bordure, ili u kamenjaru. Lep je ukras u žardinjeri na terasi i balkonu.

Iberis je rod cvetnica koji pripada porodici Brassicaceae. Sastoji se od oko 50 vrsta, jednogodišnjih, zimzelenih višegodišnjih i polužbunastih biljaka koje se dosta razlikuju po visini, veličini i obliku lista, veličini i boji cveta, ali i po vremenu cvetanja.

Iberis autohtono raste na Iberijskom poluostrvu i u Maroku. Neke vrste su se od davnina koristile u lečenju. Poznati grčki lekar Hipokrit i rimski pisac Gaj Plinije Mlađi su pisali o lekovitom delovanju vrste Iberis amara. Na Iberijskom poluostrvu je prvi je put zabeleženo uspešno lečenje ovom biljkom, i odatle potiče njen latinski naziv Iberis.

Boje cvetova iberisa, u zavisnosti od vrste mogu da budu u skoro svim bojama sunčevog spektra - nijansama ljubičaste, crvene, ružičaste, ali i bele boje. Vreme cvetanja obuhvata takozvani period "od snega do snega". April i jun su meseci kada najviše vrsta cveta.

Najpoznatije vrste iberisa su Iberis amara, Iberis umbellate i Iberis sempervirens.

Iberis amara ili gorka ognjica je jednogodišnja biljka koja se lako gaji. Dostiže visinu od 20 do 30 cm. Cveta od maja do avgusta i ima glavice sitnih cvetova bele boje. Korisna je kao pokrivač tla na zemljištu lošijeg kvaliteta. Može da se sadi i u žardinjere.

Iberis umbellate ili grimizni iberis je jednogodišnja veoma izdržljiva biljka, koja brzo raste i dostiže visinu od 30 do 40 cm. Bogato cveta od kasnog proleća do kraja leta, pa i prvih mrazeva. Cvetovi su beli, ružičasti ili crveni. Koristi se za cvetne gredice, kao pokrivač tla u vrtu, u kamenjaru. Može se saditi i u žardinjere.

Iberis sempervirens ili snežak je polužbunasta višegodišnja zimzelena biljka, visine oko 15 cm. Cveta od aprila do juna, a cvetovi su sitni beli skupljeni u mnogobrojne cvasti. Najčešće se gaji u vrtu kao pokrivač tla ili u kamenjaru, ali i na terasi i balkonu, u žardinjeri.

Pročitano 10847 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Avgust 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Iberis - tatarsko cveće