Artnit

Utorak, 20 Maj 2014 13:20

Nega kufeje Istaknut

Kufeja je veoma stabilna i otporna baštenska biljka. Cveta neprestano od proleća do kasne jeseni, a njeni cvetovi su čest ukras terasa i balkona. Lako se gaji i neguje, a napreduje i u nešto nepovoljnijim uslovima.

Dok cveta kufeji najviše odgovara sunčano mesto. Što je više na sunčanom mestu obilnije cveta. Odgovaraće joj i polusenka kada ne cveta. Ne smeta joj ni jači vetar.

Svaka plodna zemlja odgovara kufeji, ali najviše humusna, dobro drenirana.

Kufeju treba zalivati redovno, kada se zemlja između dva zalivanja malo prosuši. Zemlju treba održavati konstantno umereno vlažnom. Suvišna vlaga, međutim može da izazove truljenje korena. Potpuno suva zemlja izaziva gubljenje listova, ali ako se na vreme ponovo zalije, oporaviće se i pojaviće se novi listovi.

Dva do tri puta mesečno kufeju treba prihranjivati tečnim dubrivom za cvetnice, koje se dodaje u vodu za zalivanje siromašnu krečnjakom. Suviše đubriva može da šteti listovima ili da biljka dobija tamnije ivice ili vrhove.

Kufeja može da prezimi u hladnoj prostoriji, gde je temperatura oko 10 stepeni i ima dovoljno svetla. Niže temperature izazvaće opadanje listova.

Da bi zadržala svoj oblik, i da bi se podstakao rast novih cvetnih izbojaka kufeja se može orezati, i do polovine veličine u proleće.

Kufeja se razmnožava reznicama, koje se uzimaju u septembru ili oktobru. Direktno u saksiju prečnika od 7 do 9 cm, u kojoj će prezimiti, zabada se 2 do 3 reznice, ili 5 do 7 ako se rasađuju u proleće. Neke vrste mogu da se razmnožavaju i semenom, koje se seje od polovine avgusta, a kada nikne pikira se po nekoliko biljaka u saksiju, koje će prezimiti. U proleće se presađuju u saksije prečnika oko 10 cm, a da bi bile bujnije, po 3 biljke zajedno. Uz odgovarajuće uslove - umerenu toplotu, dovoljno svetlosti i umereno zalivanje cvetaju ubrzo.

Vrste kufeje sa poleglim habitusom se sade u viseće korpe ili saksije, kao i u žardinjere i sandučiće. Mogu se saditi same ili sa drugim cvećem, kao što su na primer salvije, verbene i sanvitalije.

Neke vrste kufeje, koje imaju razvijen korenov sistem sade se u vrt, same ili u kombinaciji sa drugim cvećem. Interesantne su kombinacije sa jednogodišnjim žutim cvećem, kao što je cinija i kadifica.

Pročitano 3316 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Avgust 2019 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kufeje