Artnit

Ponedeljak, 19 Maj 2014 16:54

Agapantus - afrički ljiljan Istaknut

Agapantus (Agapanthus) poznat i po nazivima afrički ljiljan, afrički plavi ljiljan, ljiljan Nila i ukrasni ljiljan svojim neobičnim cvetovima, najčešće plavih nijansi daje jasnu, sjajnu boju svakom prostoru tokom više nedelja, od jula do septembra. Gaji se kao sobna biljka, baštenska biljka, ali najbolje uspeva na sunčanoj terasi ili na balkonu. Zbog trajnosti cveta često se koristi i kao rezano cveće.

Rod Agapanthus pripada porodici ljiljana i obuhvata oko 10 vrsta višegodišnjih biljaka, zimzelenih i listopadnih. Poreklom je sa visoravni Talba i planina južne Afrike, odakle je krajem XVI veka prenet u Evropu.

Ime Agapanthus potiče od grčke reči agap što znači ljubav i anthos što znači cvet, a u slobodnom prevodu bi značilo cvet ljubavi.

Agapantus raste iz podzemnog rizoma i ima duge uske, najčešće lučno savijene listove.

U zavisnosti od vrste cvetovi agapantusa mogu da imaju: loptastu formu cvasti sa levkastim cvetovima, ili štitastu viseću formu cvasti sa cevastim cvetovima koji vise prema dole, kao i cvasti koje imaju prelazni oblik između okrugle cvasti i cvasti sa visećim cvetovima, a sastoje se od trubastih cvetova. Na jednoj cvasti nalazi se i do 100 pojedinačnih cvetova, a nekad i više. Cvetovi su u nijansama boja od svetloplave do tamnoplave i ljubičaste, ili potpuno beli.

Za balkon i terasu pogodne su sorte koje se mogu gajiti u saksijama, kao što su zimzelene sorte Agapanthus africanus koji ima plavo-ljubičaste cvetove i raste u visinu od 40 do 60 cm i Agapanthus praecox sa tamnoplavim ili svetloplavim cvetovima na stabljikama dugim i do metar. Dobar izbor je i Agapanthus campanulatusom, listopadna sorta sa belim ili svetloplavim cvetovima, visoka oko pola metra.

Agapantus je uvek zanimljiv ukras vrta. Može se saditi i u vrtu blizu vodenih površina, pošto voli vlagu. Grupa od tri do četiri agapantusa vremenom stvara krupan trs atraktivnih trakastih listova, ukrašenih štitastim cvastima na dugim peteljkama.

Danas se uglavnom gaje hibridne vrste agapantusa, koje su obično otpornije na zimske hladnoće od izvornih vrsta.

Pročitano 7811 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Avgust 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Agapantus - afrički ljiljan