Artnit

Subota, 17 Maj 2014 14:33

Lantana - peščana verbena Istaknut

Lantana se zbog neobičnih šarenih cvetova gaji kao saksijska biljka, ali i kao baštenska biljka. Njeni cvetovi privlače leptire, a listovi kada se protrljaju imaju opor miris nalik aromi limuna. U nekim krajevima je poznata pod imenom peščana verbena, dok je u nekim krajevima zovu i grčki lijander.

Rod Lantana pripada porodici verbena, i ima oko 150 vrsta višegodišnjih aromatičnih cvetnica. Ime roda potiče od latinske reči lentare što asocira na savitljivost grana. Ovaj rod obuhvata zeljaste biljke i žbunje, koje raste u visinu od 50 do 200 cm. Kao medonosne biljke gaje ih pčelari. Zbog velikog izbora sorti može se gajiti kao biljka kompaktnog rasta, viseća forma, a postoje i sorte koje se mogu gajiti kao stablo.

Lantana potiče iz subtropskih i tropskih predela Južne Amerike i južne Afrike. U zemljama porekla često je smatraju korovom i invanzivnom biljkom. U Evropu je preneta pre 300 godina.

Listovi lantane su kopljasti, na vrhu blago ovalni, izbrazdani i rapavi, a po ivici nazubljeni. Kada se protrljaju među prstima prijatno mirišu, nalik na limun.

Lantana cveta od proleća do prvih mrazeva. Cvetovi su sitni cevasti, sakupljeni u loptastu grozdastu cvast. U istoj cvasti nalaze se cvetovi u više boja. Boja cveta varira u zavisnosti od starosti biljke. Biljni pigmenti se nagomilavaju sa starošću biljke i boje cvetove u tamnije nijanse, ili čak različite boje. Cvetovi su u početku žuti, a kasnije postaju vatrenocrveni, beli, ružičasti, ljubičasti, narandžasti ili u kombinacijama boja. Nakon precvetavanja ostaje grozd zelenih bobica koje kasnije potamne. Bobice nalik na divlje kupine su veoma dekorativne, sadrže seme, i nisu jestive.

Lantana se može oblikovati kao pravo cvetno stablo, a u njenom podnožju se može saditi i drugo cveće. Kao sobna biljka unosi svojim cvetovima vedrinu u prostor.

Pročitano 5866 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 Avgust 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lantana - peščana verbena