Artnit

Ponedeljak, 12 Maj 2014 14:11

Kufeja - ukras sunčanih terasa i balkona Istaknut

Mnoštvo sitnih cvetova kufeje, najčešće crvene i ljubičaste boje i sjajni listovi su zanimljiv ukras u visećim korpama i saksijama, posebno na sunčanim terasama i balkonima od proleća, pa do jeseni. Zanimljive su baštenske biljke u vrtovima kao pokrivač tla ili uz ivice staza. Sve češće se gaje i kao sobne biljke, ali se leti moraju izneti napolje.

Rod Cuphea pripada porodici Lythraceae. Botanički naziv potiče od grčke reči kyphos, što znači savijen, zakrivljen ili grbav. U narodu neke vrste imaju i neobična imena, kao što su Miki Maus, cigara, glađenac.

Kufeja potiče iz toplih krajeva Amerike. Poznato je oko 200 vrsta ove neobične biljke. To su uglavnom polugrmovi ili grmovi, višegodišnje, ali i jednogodišnje zeljaste biljke. Neke vrste proizvode ulje slično kokosovom i palminom ulju, a nekoliko vrsta je bogato korisnim masnim kiselinama.

Stablo kufeje je pri dnu drvenasto, razgranato i kompaktno - zbijeno. Svetlo lišće je naspramno ili naizmenično, ovalno, a pri vrhu malo zašiljeno.

Od proleća do jeseni kufeja neprestano cveta. Mnoge vrste imaju karakteristične uske cevaste cvetove i često sa malo ili nimalo latica. Najčešće su u različitim nijansama crvene ili ljubičaste, ali ih ima i u drugim bojama, i na mnogima se nalazi duga tamnoljubičasta linija.

Najpoznatija vrsta kufeje je polugrmasta Cuphea ignea poreklom iz Meksika, koja može da poraste do 30 cm visine. Cveta od maja do oktobra, a njen cvet cevastog oblika je jarkocrvene boje, na vrhu obojen ljubičastim i belim, i podseća na cigaretu sa pepelom nas vrhu. Zbog izgleda cveta u narodu se često zove cigara biljka.

Pročitano 6299 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Avgust 2019 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kufeja - ukras sunčanih terasa i balkona