Artnit

Petak, 09 Maj 2014 13:32

Nevestin veo - mladin veo Istaknut

Gibasis geniculata ili kako se u narodu zove nevestin veo je zanimljiva puzavica. Njeni sitni beli cvetovi ukrašavaju terase, balkone, vrtove, a sve češće se gaji i kao sobna biljka. Posebno je interesantan detalj u rustičnom stilu uređenja doma. Raste brzo i ima skromne zahteve.

Gibasis geniculata ili nevestin veo pripada rodu Tradescantia, porodici Commelianceae, koja obuhvata oko 70 vrsta. Narodno ime, nevestin veo dobila je zato što je prekrivena sitnim belim cvetovima i podseća na nevestin veo. Zovu je još i mladin veo.

Nevestin veo potiče iz tropskih krajeva Amerike. To je višegodišnja zeljasta biljka, puzavica, visine 30 do 60 cm, sa mekim, povijenim stabljikama.

Listovi su sitni, duguljasti, uski, zašiljeni na vrhu, sa gornje strane maslinasto zeleni, a sa donje tamnocrvene do ljubičaste boje.

U toku celog leta nevestin veo cveta. Cvetovi su beli, sitni i sastoje se od tri latice. Kod mnogih vrsta cvetovi su otvoreni samo ujutru i po oblačnom vremenu, a kod nekih se posebno otvaraju na sunčevim zracima.

Nevestin veo je idealan za gajenje u visećim saksijama ili žardinjerama, sam ili u kombinaciji sa drugim cvećem. Zanimljiv je u vrtu kao pokrivač tla, ali ga pre zime treba prebaciti u saksiju. Nije isključivo sobna biljka, i leti se može držati napolju.

Pročitano 7663 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Avgust 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nevestin veo - mladin veo