Artnit

Utorak, 29 April 2014 14:33

Mačja trava - mačja menta Istaknut

Mačja trava, mačja menta, macina trava ili mačja metvica se tradicionalno koristi kao začin i lekovita biljka. Kao što njeno ime sugeriše, mačja trava je biljka koju mačke vole svežu, ili sušenu. Mačke u stvari privlači aktivni hemijski sastojak poznat kao nepetalaktone, koji utiče na njihove feromonske receptore.

Mačja trava (Nepeta cataria) pripada rodu Nepeta koji obuhvata preko 250 vrsta. Ova vrsta pripada porodici Lamiaceae, i svojim izgledom podseća na mentu. Potiče iz Evrope, a raširena je na skoro svim kontinentima. Raste posađena u vrtovima, a u prirodi se može videti u šikarama i kamenjarima, kao i na rubovima polja i zapuštenim površinama.

Mačja trava je višegodišnja biljka. Na stabljikama su gusto raspoređene kratke priljubljene dlačice. Može da poraste u visinu do oko jednog metra. Listovi su mekani, dlakavi, aromatični, sivo-zeleni, trouglastog ili ovalnog oblika i nazubljeni.

Od kasnog proleća, pa sve do početka jeseni mačja trava cveta. Cvetovi su sitni i grupisani u cvasti, bele, ljubičaste ili ružičaste boje.

Zabeleženo je da su stari Rimljani koristili mačju travu kao lek protiv raznih bolesti. Njeni listovi su se žvakali da bi se smanjila zubobolja, a čaj se koristio kao napitak. Mladi izdanci se koriste u Francuskoj kao začin. Listovi se mogu koristiti za dodavanje ukusa u razne sosove, supe i čorbe. Etarsko ulje može da se koristi kao prirodni insekticid.

Nepetalakton, koji se nalazi u esencijalnom ulju mačje trave menja ponašanje i raspoloženje kod većine mačaka, i dovodi ih u stanje opijenosti. Mačke ovu biljku njuše, upijaju njen miris, ližu, grickaju lišće i cvetove, trljaju je po glavi i nosu, valjaju se po njoj, okreću se oko sebe, pospane su ili anksiozne, trče, mjauču. Najjači uticaj se javlja 5 do 15 minuta posle konzumiranja, a uzbuđenje obično traje samo nekoliko minuta dok se mačka ne navikne na nepetalaktnon, a za oko 2 sata, mačka će ponovo biti osetljiva na novu dozu. Poznato je i da velike, divlje mačke poput tigrova i leoparda, uživaju u mačjoj travi, dok lavovi ne reaguju na nju uopšte.

Narodna verovanja kažu da će mačke upasti i uništiti presađene sadnice mačje trave, ali neće dirati one koje ostaju na istom mestu. Razlog ovog ponašanja je što se specifičan miris mačje trave oslobađa kada se listovi mrve ili lome.

Listovi i cvetovi mačje trave mogu da se osuše na mestu sa dobrom ventilacijom, a zatim drže u teglama. Od suve mačje trave može da se napravi igračka za mačku sa kojom će se igrati. Ova trava može da se stavi u papir koji se zgužva u loptu, a može da se napravi igračka od platna ili vune u koju se ušije malo mačje trave. Takođe, može da pomogne pri disciplinovanju mačke, a da ona to i ne primeti. Preporučuje se da se mački ne daje previše mačje trave, jer joj miris neće dugo biti zanimljiv.

Mačja trava je veoma korisna biljka u domu. Nepetalakton koji sadrži odbija komarce, ali i bubašvabe.

Pročitano 15201 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 07 Avgust 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mačja trava - mačja menta