Artnit

Nedelja, 27 April 2014 17:00

Biljke - prirodna zaštita od insekata Istaknut

Poznato je od davnina da postoje biljke koje mogu da zaštite od raznih insekata. Sađenje ovih biljaka u vrtove, saksije ili žardinjere je jeftin, lak, ali i zdrav prirodan način zaštite od dosadnih insekata. Ove biljke će i svojim cvetovima i mirisom stvoriti prijatnu atmosferu u svakom prostoru i ulepšati ga.

Lavanda je grmolika, višegodišnja mediteranska biljka koja se lako gaji. Svojim specifičnim prijatnim mirisom uspešno tera muve, komarce i ostale insekte, a koristi se i za teranje moljaca iz ormana. Možete da je posadite oko kuće, blizu ulaznih vrata, a saksije sa lavandom postaviti kod ulaza ili na prozor.

Mediteranska, grmolika, zimzelena, višegodišnja biljka ruzmarin ima igličaste listove intenzivnog mirisa. Ova začinska biljka se već vekovima koristi protiv komaraca.

Menta, ili nana kako se češće naziva svojim mirisom tera komarce, muve i bube. Duž vrta ili u saksiju dobro je da se posadi malo mente.

Protiv muva, ali i komaraca dobar je i bosiljak. Posadite ga u vrt ili u saksije koje možete da stavite na terasu, balkon, prozor, kod ulaznih vrata gde će svojim mirisom sprečiti ulazak insekata.

Matičnjak je u narodu poznat kao melisa, limunika, citronela, pčelinja trava. Njegov prijatan miris koji podseća na limun osvežava prostor i tera komarce, muve i druge insekte. Posadite ga uz staze ili blizu ulaznih vrata, a pošto se brzo širi, dobro je da se posadi u saksije.

Mačja trava sadrži hemijski spoj nepetala koji odbija komarce. Istraživanja su pokazala da je deset puta efikasnija od preparata za odbijanje komaraca. Lako se gaji, a postavite je samo na mesta sa kojih želite oterati komarce.

Timijan je višegodišnji aromatični grm sa ružičastim ili beličastim cvetovima. Svojim intenzivnim mirisom tera muve, mrave i komarce. Lepo izgleda u svakom vrtu, ali i u kamenjaru nasred travnjaka.

Pročitano 13414 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 04 Avgust 2019 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Biljke - prirodna zaštita od insekata