Artnit

Četvrtak, 24 April 2014 15:54

Nega ageratuma Istaknut

Ageratum, ili goruća ljubav kako se često naziva je zanimljiva baštenska biljka. Njegovi neobični listovi i cvetovi u plavoj, ružičastoj, beloj ili ljubičastoj boji ulepšavaće ne samo vrt, već terasu ili balkon, od maja pa do prvih mrazeva. Nega ageratuma je veoma jednostavna.

Ageratumu odgovara sunčano mesto, mada može dobro da uspeva i na polusenovitim mestima. Ako nema dovoljno svetlosti ima neugledan izdužen oblik. Treba ga zakloniti od pravca duvanja jakih vetrova.

Iako može da podnese skoro svaki tip zemljišta, ageratumu najviše odgovara umereno vlažno, rastresitije lako propusno i hranljivo zemljište.

Ageratum treba zalivati umereno, jer ne podnosi suvišnu vlagu.

Cvetanje ageratuma se može produžiti redovnim uklanjanjem precvetalih cvetova. Posle orezivanja se dobro oporavlja.

Ageratum se prihranjuje jednom mesečno.

Seme ageratuma se seje u februaru, pod zaštitom od folije ili dela plastične boce, na temperaturi od 18 do 20 stepeni. Na otvorenom se seje u maju. Zbog oblika i gustine poželjno je da se još dok su pod zaštitom, mlade biljke pikiraju dva puta i povremeno orošavaju. Mlade biljke se sade u saksije kada porastu u visinu od 5 do 8 cm. Krajem aprila mogu se izneti napolje ili rasaditi na željeno mesto na razmaku od 25 do 30 cm. Od sejanja do cvetanja obično prođe od 2 do 3 meseca.

Za terasu i balkon su pogodnije niske vrste ageratuma koje rastu u visinu od 15 do 20 cm, a visoke vrste su pogodnije za gajenje u vrtu.

Pročitano 3636 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 08 Avgust 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ageratuma