Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 06 April 2014 15:49

Bakopa - snežna lopta Istaknut

Bakopa, ili kako se u narodu zbog svog izgleda zove snežna lopta i beli oblak je veoma popularna puzavica za eksterijere doma. Ističe se na terasama i balkonima, dok se njene stabljike poput zelenog slapa sa mnoštvom sitnih cvetova spuštaju iz viseće korpe, žardinjere ili niz ograde. U kombinaciji sa drugim biljkama postaje osoben živopisan ukras terasa i balkona.

Rod Bacopa pripada porodici Scrophulariaceae i obuhvata 70 do 100 vrsta. Otkriven je u Africi 1992. godine kao močvarna vrsta. Neke vrste su jednogodišnje biljke koje se mogu koristiti kao pokrivači tla, a lepo izgledaju i u visećim korpama i saksijama, a neke su višegodišnje. Svojim izuzetno kompaktnim rastom ističe se sorta Snowflake koja je izrazito bele boje.

Bakopa ima loptastu formu. Njene tanke, savitljive, svetlozelene grane mogu da porastu 50 do 80 cm.

Sitni listovi bakope svetlozelene boje, ovalnog oblika nazubljeni su na vrhovima i raspoređeni naspramno. Sadrže eterično ulje.

Od proleća do kasne jeseni, sve do prvih mrazeva bakopa cveta bez prestanka. Cvet je sitan i nije veći od 2 cm, i sastoji od 4 do 5 pet pravilno raspoređenih latica oko žutog srca cveta. Najčešće je bele boje, a može da bude i plave, žute ili ružičaste boje.

Bakopa može da se sadi u veće viseće korpe i saksije, žardinjere i sandučiće. Ona je odličan izbor za kombinovanje sa drugim biljkama, jer dodaje gustinu i stvara pozadinu. Nije pogodna za sađenje u cvetnim lejama u vrtu, ali može postati zanimljiv detalj ako se posadi u velike saksije i postavi na travnjak ili na prilaz kući.

Bujnost korenovog sistema bakope, kao i njeni zahtevi za stalnom vlagom u zemljištu, uslovljavaju sađenje sa vrstama biljaka kojima su potrebni slični uslovi. Za viseće korpe i saksije dobar izbor su vrste sa sitnijim cvetom, kao što su verbena, lobelija, diascija.

Bakopa u kombinaciji sa 2 do 3 biljke u žardinjeri ili sandučiću stvara zanimljiv aranžman. Posebno je lepa u kombinaciji sa drugim cvećem kao što su: surfinija, petunija, grmolika muškatla, gomoljasta puzava begonija i sličnim vrstama. Dobro se kombinuje i sa ukrasnim travama i bršljanom.

Pročitano 13384 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Juli 2017 10:38
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci