Artnit

Četvrtak, 13 Mart 2014 18:30

Sobne biljke u kuhinji Istaknut

Sobne biljke daju završni pečat uređenju kuhinje. One u kuhinju unose živost i vedrinu svojim bojama, zanimljivim teksturama listova i cvetova. Prozori, kuhinjski nameštaj, police i uglovi su mesta u kuhinji gde se obično stavljaju sobne biljke. Međutim, kuhinja nije idealno mesto za gajenje sobnih biljaka. Promenljiva temperatura i isparavanje su otežavajući činioci koje treba uzeti u obzir prilikom izbora sobnih biljaka.

Tradicionalno kuhinjski prozor je mesto na koje se najčešće stavljaju sobne biljke. Na prozorsku dasku mogu se staviti različite sobne biljke. Izaberite boju koja odgovara kolor šemi kuhinje ili za kolor šemu svetle boje, koristite suprotnu boju, kao što su žuta u plavoj kuhinji ili crvena u beloj kuhinji. Zelena boja biljaka uneće prirodnu svežinu u ovaj prostor.

Na prozorsku dasku kuhinje stavite samo jednu biljku koja cveta, da bi dodali boju grupi zelenih biljaka ili napravili zanimljiv vizuelni efekat pomoću cvetova u različitim nijansama jedne boje. U proleće poređajte saksije sa prolećnim cvećem duž prozorske daske - narcisom, zumbulom, lalom, visibabom. Gloksinija, sa svojim cvetovima u obliku trube u ružičastoj, beloj ili ljubičastoj boji stvoriće neobično vizuelno jedinstvo.

Na dasci, na severnom prozoru može da se napravi minijaturni vrt od paprati. Cvetovi afričke ljubičice u ružičastoj, ljubičastoj, violet ili beloj boji oživeće kuhinju. Hrizanteme i begonije uneće bogatu jesenju boju. Pileje sa listovima srebrnog dezena, ili sitnim, zbijenim listovima unose raznovrsne teksture u prostor.

Na dasci na južnoj sunčanoj strani saksije ili minijaturni vrt sa kaktusima uneće veoma zanimljive oblike, a cvetovi žive boje. Aloja vera je odličan izbor za ovo mesto.

Prostor oko prozora se može koristiti za grupu visećih korpi sa sobnim biljkama, a to je dobar način da se prikrije neprivlačan izgled nekih delova kuhinje. Dobar izbor je puzajuća zebrina, a upadljivi i snažni puzajući fikus odgovaraće samo ako ima dovoljno slobodnog prostora. Fiksirane police preko prozora se mogu koristiti za redove manjih biljaka.

Na policu sa sudovima, šoljama ili začinima mogu se staviti jedna ili dve puzavice. Postavite biljke na krajeve police, tako da one neće smetati prilikom korišćenja potrebnih predmeta sa police.

Jedna puzavica ispred aspiratora postaje osoben zeleni detalj u kuhinji.

Radne ploče u kuhinji su najčešće dovoljne samo za jednu malu saksiju. Dobar izbor su začinske biljke, zbog svog aromatičnog mirisa i mogućnosti da se odmah koriste.

Začinske biljke u saksiji osvežiće prostor ako se stave blizu sudopere. Izbor začinskih biljaka je veliki - nana, bosiljak, origano, ruzmarin, majčina dušica, vlasac.

Otvorene police se mogu koristiti za podelu radnog dela od dela u kojem se jede. Nekoliko puzavica ili začinske biljke uneće zelenu boju i učiniće ovu podelu prijatnijom za boravak.

Pročitano 7036 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Avgust 2019 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobne biljke u kuhinji