Artnit

Sreda, 12 Mart 2014 18:14

Nega gloksinije Istaknut

Gloksinije se smatraju osetljivim sobnim biljkama, ali uz pravilnu negu postaju zanimljiv detalj u svakom domu. Njihovi zvonoliki cvetovi raznovrsnih živopisnih boja unose vedrinu u svaki prostor. Kao i afričke ljubičice često ukrašavaju prozore, a u dom unose šarm starih vremena.

Gloksiniji odgovara mesto sa puno svetlosti, ali ne direktne, zaštićeno od promaje. Kada nema dovoljno svetlosti gubi formu i izdužuje se, a ako je suviše svetlosti listovi se uvijaju.

Gloksinije se redovno zalivaju, svaka 3 do 4 dana odstajalom mlakom vodom, pošto se zemlja blago prosuši između dva zalivanja. Zaliva se u podmetač, a posle nekoliko sati višak vode se izbaci iz podmetača. Ne treba ih zalivati ili orošavati po listovima ili cvetovima, jer nastaju mrlje, a mogu da se pojave i gljivice ili bakterije na listovima.

Kada su gloksinije u cvetu, treba ih držati na temperaturi od oko 17 stepeni, a kada aktivno rastu na višim temperaturama.

Gloksinija cveta od marta do septembra. U toku cvetanja ne treba je pomerati. Redovno se prihranjuje, jednom do dva puta nedeljno, kada se pojave pupoljci i dok traje cvetanje, tečnim đubrivom za cvetnice, koje se dodaje u vodu.

Nakon cvetanja gloksinija se često baca, jer listovi, požute i otpadnu. Međutim, iz preostalog gomolja se može odgajiti nova biljka.

Posle cvetanja gloksinije prestaje se sa prihranjivanjem, zalivanje se postepeno smanjuje, a kada lišće počne da vene potpuno se prestaje sa zalivanjem. Pošto ulazi u fazu mirovanja otklanja se lišće, a saksija sa gomoljima stavlja na suvo mesto, gde nema mraza, na oko 10 stepeni. Gomolji se vade u februaru ili martu, i na svakom se ostavlja jedan do dva izbojka, čiste se od stare zemlje i viška korenja i ponovo sade u laganu, dobro dreniranu, bogatu zemlju s tresetom. U saksiju se sadi po jedan gomolj plitko, a prilikom sađenja zemlja treba da se nabaci blago do polovine gomolja i dobro zalije. Dok se ne pojave prvi izboji zemlja treba lagano da se vlaži, a kada počne da se pojavljuje nova biljka i listovi postepeno se počinje sa zalivanjem. Biljka cveta za oko 4 meseca od sađenja. Ako se posle razvijanja listova, ne jave pupoljci treba otkinuti jedan list.

U toku vegetacionog perioda mlade gloksinije se presađuju 2 ili 3 puta. Rast starih gomolja se podstiče presađivanjem, pri čemu njihov gornji deo treba da bude u istoj ravni sa površinom zemlje. Iako gomolji traju godinama, ne preporučuje se sađenje više od 2 do 3 godine, jer se iscrpe i biljke nisu tako lepe.

Gloksinije mogu da se razmnožavaju i preko listova, reznica i semena. Zreli listovi se, pošto se klinasto oblikuju zabodu oko 2 cm u mešavinu tresetnog komposta, najbolje u leto, a reznice u proleće. Gajenje iz semena je teže i traje oko 6 meseci, zavisno od godišnjeg doba, ali odgajene biljke su lepše.

Kada se nabavlja procvetala gloksinija uvek treba birati onu sa mnoštvom neotvorenih pupoljaka i tamnozelenim neoštećenim listovima.

Pročitano 29823 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega gloksinije