Artnit

Ponedeljak, 03 Mart 2014 18:14

Eukaliptus - aromatični miris u prostoru Istaknut

Eukaliptus je atraktivna drvenasta lekovita biljka sa aromatičnim listovima koji imaju jedan od najprepoznatljivijih mirisa na svetu. Većina vrsta potiče iz Australije i on je uz kengura i koalu jedan od simbola Australije. Neke vrste eukaliptusa se mogu gajiti kao sobne biljke, a neke u vrtu samo u toplim klimatskim područjima. Često se koristi u biljnim preparatima i mirisnim vencima.

Rod eukaliptus (Eucalyptus) pripada porodici mirte (Myrtaceae) i sastoji se od oko 700 vrsta. Potiče iz Tasmanije i Australije, gde raste veoma brzo i dostiže visinu do 80 metara.

Ime eukaliptus potiče od grčkih reči kalyptos, što znači sakriti i eu, što znači dobro. Ovo ime, dobro sakriven je verovatno dobio zbog listova koji kriju cvetove tokom sazrevanja.

Moreplovac i istraživač Abel Tasman prvi put pominje eukaliptus 1642. godine, ali do 1770. godine nije bila opisana ni jedna vrsta. U toku druge polovine XIX veka više vrsta je preneto u razna suptropska područja.

Eukaliptusi su uglavnom drveće srednje visine, ali ima i nižih vrsta, ponekad i u žbunastoj formi, a i onih koje rastu dosta visoko. Korenov sistem je veoma jak.

Neke vrste eukaliptusa ne cvetaju dok se ne pojave stariji listovi, a do tada može da prođe više godina, čak i do deset. Cvetovi imaju brojne paperjaste prašnike koji mogu biti bele, krem, žute, ružičaste ili crvene boje. Plod je u obliku kupe sa poklopcem.

Listovi eukaliptusa su jaki i kožasti, stariji najčešće dosta izduženi, gotovo kopljasti, a mlađi često izduženog srcastog oblika. Vrste iz čijih listova se izdvaja ulje se intenzivno gaje u industrijske svrhe u Australiji, Kaliforniji i Španiji.

Koale žive na drveću eukaliptusa i hrane se isključivo njegovim lišćem. Ostatak dana provedu spavajući, jer su posle obroka pomalo pijane zato što im se lišće u želucu procesom fermentacije pretvara u alkohol. Da bi isisali vodu koju ova biljka apsorbuje u velikim količinama Aboridžini su žvakali njegov koren.

Kao sobne biljke najčešće se gaje Eucalyptus gunnii, čije su grane i lišće sivkasto-zelene, ili izrazito plave boje i Eucalyptus citriodora čije lišće jako miriše na limun.

U osušenom lišću eukaliptusa ima 3% eteričnog ulja čiji je glavni sastojak eukaliptol, koji je snažan antiseptik. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkasto-žuta tečnost, karakterističnog svežeg ukusa koji hladi i jakog mirisa. Koristi se u medicinske i kozmetičke svrhe, za čajeve i kupke i dodaje u žvakaće gume. Lišće, ali i plod se koriste u lečenju oboljenja disajnih organa u obliku sirupa i tableta, a najčešće u obliku inhalacije.

Pročitano 7358 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Mart 2014 18:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Eukaliptus - aromatični miris u prostoru