Artnit

Utorak, 18 Februar 2014 18:02

Lalomanija Istaknut

Žan Leon Žerom - Glupost lale Žan Leon Žerom - Glupost lale

Iako se lale često vezuju za Holandiju, ovo cveće je u Evropu stiglo iz Turkestana, gde je bilo simbol otomanskih dinastija. Lala simbolizuje ljubav i bila je inspiracija i motiv mnogim umetnicima. Većina vrsta lala koja se gaji danas dobijena je ukrštanjem više tipova. Odgojeno je nekoliko hiljada vrsta lala, i skoro je nemoguće prebrojati sve njihove boje i nijanse.

Lala ili tulipan je biljni rod iz porodice ljiljana. Tulipan je u direktnoj vezi sa oblikom i imenom tradicionalnog turskog turbana. Tako i naziv roda potiče od turske reči tulipant, što označava turban.

Smatra se da lale vode poreklo iz Persije, gde su bile simbol lepote, ljubavne zanesenosti i čežnje. Jedan od najslavnijih persijskih pesnika je tvrdio: "Čak ni sama ruža ne može se porediti sa njenom devičanskom lepotom." Iz Persije su lale raznim putevima stigle do Turske, a zatim i do Evrope.

U Turskoj se lale gaje od hiljadite godine pre Hrista, a naročito su bile popularne u XVII i XVIII veku. Na dvoru Otomanskog carstva, u vreme Sulejmana Veličanstvenog lale su gajene za zadovoljstvo sultana i njegove pratnje. U periodu, od 1718. do 1730. godine, koji se kasnije naziva "doba lala", tokom vladavine sultana Ahmeda III, lala zauzima centralno mesto među drugim cvećem i postaje opšteprihvaćeni simbol bogatstva i prestiža, kao i simbol ženske otmenosti i energije. Postojali su i strogi propisi vezani za gajenje i prodaju ovog cveta. Tako, na primer, bilo je zabranjeno kupovati i prodavati lale izvan prestonice, a ovaj prestup je kažnjavan progonstvom. Zato se u to doba mogao čuti i komentar da je lala vrednija od ljudskog života.

Veruje se da su oko 1700. godine u Turskoj počele da se organizuju i prve svetkovine u čast lale, simbola plodnosti, tokom noći kada je bio pun mesec. Lale su bile izlagane u stotinama luksuzno izrađenih vaza, u baštama duž kojih su bili izloženi volijeri i kavezi sa kanarincima i slavujima.

U Evropu je lalu iz Azije prvi doneo Ogir Gišlen od Busbeka, austrijski ambasador u Konstantinopolju. Par lukovica koje je dobio od sultana Sulejmana dao je čuvenom botaničaru, Karlu Klusijusu, upravniku carskih vrtova u Beču. Oko 1593. godine Klusius stiže u Holandiju da preuzme mesto upravnika Lajdenskih vrtova. Iako su ovi vrtovi već bili zasađeni biljem, potrebnim pre svega za medicinska istraživanja, Klusius je zasadio lukovice lala, koje je i ukrštao i stvarao nove sorte. Međutim, ubrzo su provalnici koji su krali lale postali stalni posetioci. To je toliko užasnulo Klusiusa da je odustao od gajenja lala. Ali, lale su tada oslobođene iz okova botaničke bašte i počela je lalomanija u Holandiji. Lukovica lale je služila za vrednovanje imovine i za sklapanje trgovinskih poslova. Tako su se neki trgovci sastajali redovno da bi razmenili robu - lukovice.

U početku su lale bile dostupne samo bogatim ljudima i smatrane su za simbol bogatstva i prosperiteta, ali i oholosti i uobraženosti. Bile su u vrtu svakog kralja, princa i biskupa i često zajedno sa kavezima sa egzotičnim pticama i dekorativnim fontanama. Postavljana su i ogledala da bi se stvorila iluzija da je vlasnik bogatiji, jer ima vrt pun lala. Oni koji nisu imali dovoljno novca da nabave lukovice, nabavljali su nameštaj, keramiku, ručne radove sa motivima lale. Mnogi akvareli sa motivima lala su bili ilustracije u katalozima.

U XVII veku u Holandiji, lale su vredele malo bogatstvo. Tako je cena jedne vrste lukovice pod nazivom Semper Augustus bila jednaka ceni kuće u najboljem delu Amsterdama. Čuvena slika Satira lalomanije Jana Brojgela Mlađeg prikazuje trgovce lalama, kao glupe majmune u odeći više klase.

Prava pomama za lalama nastala je i u Engleskoj. Neki ljubitelji lala su čak prodavali svoja imanja da bi investirali u njihovo gajenje, a nisu bili retki ni slučajevi bankrota imućnih ljudi kojima je gajenje lala bila strast. Ova trgovina je bila zabranjena zakonom 1673. godine.

Smatra se da je Holandija druga pojstojbina lala, jer se u toj zemlji gaji najviše raznovrsnih i najskupocenijih vrsta lala. Veoma je teško utvrditi broj vrsta i sorti lala, jer se stalno radi na pronalaženju novih varijeteta. Ali, smatra se da ima više od 5000 sorti.

Pročitano 3976 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lalomanija