Artnit

Sreda, 29 Januar 2014 18:47

Biljka kafa - Coffea Istaknut

Kafa je tropska biljka, izvor veoma popularnog napitka. Kao dekorativna sobna biljka gaji se Coffea arabica zbog svojih sjajnih zelenih listova i ukusnih bobica sličnih plodu trešnje. Ova sobna biljka unosi delić egzotičnih krajeva u svaki prostor.

Biljka kafa (Coffea) je rod niskih biljaka koji pripada familiji broćeva (Rubiaceae). Rod kafe sadrži oko 125 vrsta.

Biljka kafa je obično zimzeleni grm ili malo drvo koje raste do visine od 3 do 3,5 m, a može da poraste i do 10 m. Uglavnom uspeva u tropskim krajevima, na 600 do 1800 m nadmorske visine.

Zavisno od vrste i podvrste biljke kafe postoje i razlike u listovima i cvetovima. Listovi rastu jedan nasuprot drugog i imaju kratke peteljke. Boja listova je zelena, a oblik je više ovalan ili duguljast, sa valovitim ivicama. Mali beli cvetovi rastu u grupama duž grane i mirisni su. Njihov miris podseća na kombinaciju mirisa jasmina i pomorandžinog cveta. Oni se veoma kratko zadržavaju na stablu i iz njih nastaju plodovi nalik na trešnje. U početku je plod zelene boje i postepeno menja boju u žutu, a kada potpuno sazri u tamnocrvenu. Unutar čvrstog omotača ploda nalaze se dva semena.

Teško je odrediti tačno vreme otkrića biljke kafe. Smatra se da je "mesto rođenja kafe" - oblast Kafa u Etiopiji, po kojoj je ova biljka i dobila ime.

Afrički domoroci mleli su kafu i mešali sa vodom i začinima, pa čak i životinjskom mašću. Od ove mešavine su pravili kuglice koje su koristili da bi im dale snagu pre borbe. Etiopljani su od kafe pravili vino, stavljajući osušena zrna kafe da fermentiraju u vodi. Vekovima je Etiopija bila jedino mesto koje je znalo za blagodeti kafe. U XV veku Arapi su počeli da gaje kafu i koriste je i kao topli napitak, a narednih nekoliko vekova Jemen je bio glavni svetski snabdevač kafe. Arapi su dugo čuvali tajnu zabranivši izvoz ove čudesne biljke.

U Evropu kafa stiže ilegalnim putevima, preko Venecije gde su arapski trgovci trgovali parfemima, čajevima, tkaninama i bojama u zamenu za začine. Kafa postaje veoma brzo popularna. Sve do kraja XVII veka kafa koja se pila po Evropi poticala je iz Jemena. Međutim, kafa je veoma brzo počela da se gaji u različitim krajevima sveta. Početkom XVIII veka zahvaljujući Holanđanima javljaju se plantaže kafe na Javi, Baliju i Sumatri. 1723. godine francuski kapetan Gabrijel de Klije zasadio je kafu na Martiniku odakle se širi kasnije po celoj Južnoj Americi.

Dve najzastupljenije vrste kafe su Arabika i Robusta koje zajedno čine više od 90 odsto ukupne proizvodnje kafe u svetu. Od ostalih sorti kafe poznatije su: liberica, excelsa, stenophylla, arabusta.

Biljka kafa nije zahtevna za gajenje. Coffea arabica se može gajiti kao sobna biljka, a leti izneti napolje. Može se gajiti od svežeg semena kafe, koje se nalazi u sočnom plodu.

Pročitano 4769 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 18 Januar 2019 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Biljka kafa - Coffea