Artnit

Nedelja, 29 Decembar 2013 16:54

Cikas palma - japanska sago palma Istaknut

Cycas revoluta poznata pod nazivima cikas palma, kraljevska sago palma ili japanska sago palma, iako ne spada u vrstu palmi zbog svog zanimljivog izgleda, koji podseća na palmu niskog rasta, postala je veoma popularna u vrtovima širom Mediterana, ali se često gaji i kao sobna biljka u predelima gde je klima previše oštra.

Cikas palma pripada rodu Cycas koji obuhvata 10 vrsta. Ova vrsta pripada porodici Cycadaceae, poreklom iz južnog Japana jednoj od najstarijih živih biljaka na svetu, koju često nazivaju i "živi fosil" jer nije doživela veće promene skoro 200 miliona godina.

Ime cikas palme, Cycas revoluta se odnosi na oblik i izgled listova. Ime Cycas potiče od grčke reči koikas, što znači palma, a naziv revoluta od latinske reči revolut, što znači vraćena nazad.

Listovi cikas palme su tamnozeleni kožasti, i dostižu dužinu do 1 m, a široki su preko 20 cm. Na vrhu stabla se formira gusta lisna rozeta od brojnih listova koji završavaju bodljom.

Cikas palma raste veoma sporo. Može da poraste do oko 3 m, a lisna rozeta i do 2 m.

Stablo cikas palme je neravno i puno ožiljaka od opalih listova. Stabla su dvodomna. Muški primerci imaju na vrhu stabla duge jajasto-cilindrične cvasti nalik na šišarke. Kod ženskih primeraka na kupastom vrhu stabla se nalaze plodni listovi. Ženska cvast u obliku rozete na vrhu krune je od žućkasto-naranđaste do smeđe boje.

Zbog svog vrlo sporog rasta cikas palma je veoma pogodna za sađenje u saksije, a može se gajiti i kao bonsai. U enterijer i eksterijer doma unosi delić tropske atmosfere.

Pročitano 7030 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 18 Februar 2015 12:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cikas palma - japanska sago palma