Artnit

Sreda, 25 Decembar 2013 17:18

Nega kalatee Istaknut

Kalatea ili kako se često naziva zebra biljka se često gaji kao sobna biljka zbog veoma zanimljivih prošaranih listova. Njeni listovi dodaju jedinstvene teksture i kolorit bilo kom prostoru enterijera doma. Nega ove sobne biljke, međutim nije jednostavna, pa se ne preporučuje početnicima.

Kalatea voli svetla ili polusenovita mesta bez direktnog sunca. Najbolje uspeva na istočnom ili zapadnom prozoru. U toku zime treba je držati bliže izvoru svetlosti i zaštićenu od direktnog sunca, a leti udaljiti od prozora, jer joj prija polusenka. Ako se izloži jakom suncu listovi će bledeti i dobiti opekotine.

Kalatea voli ujednačenu temperaturu i podnosi samo manje dnevne oscilacije. Zato ju je dobro gajiti u terarijumu - otvorenoj ili delimično zatvorenoj staklenoj posudi. Optimalna temperatura je od 18 do 20 stepeni, a u toku zime ne sme da bude niža od 16 stepeni.

Pošto kalatea zahteva visoku vlažnost vazduha saksija se može staviti i u keramičku oblogu ispunjenu vlažnim tresetom, mahovinom ili na podlogu od vlažnog šljunka. Listove treba redovno prskati prokuvanom, ili destilovanom mlakom vodom.

Zemlju za kalateu treba održavati uvek umereno vlažnom. Zaliva se prokuvanom ili destilovanom odstajalom vodom sobne temperature. U toku leta se zaliva obilnije, svaki drugi dan, a u toku zime je dovoljno jedanput u sedam do deset dana.

U periodu rasta, od marta do sredine septembra kalatea se jednom u dve nedelje prihranjuje brzo razlažućim mineralnim đubrivom.

Zemlja se iscrpi veoma brzo, i zato se savetuje redovno presađivanje kalatee, jednom godišnje u proleće u za dva broja veću plitku plastičnu saksiju. Na dno saksije se stavlja drenažni sloj do 1/4 visine saksije. Zemlja za presađivanje treba da bude humusna i porozna mešavina - od jednog dela humusne zemlje, jednog dela krupnog peska i jednog dela treseta.

Proleće je najbolje vreme za razmnožavanje kalatee. Razmnožava se deljenjem korena i vršnim reznicama. Da bi se podstaklo ukorenjivanje, potrebna je temperatura od oko 17 stepeni.

Kalatea se ne gaji jednostavno, ali ako je nega pravilna može dugo biti zanimljiv ukras u enterijeru. Dobro je da se razdeli svake treće godine, kako bi se dobile nove, snažne biljke.

Pročitano 15417 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 15 Juli 2019 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kalatee