Artnit

Ponedeljak, 04 Novembar 2013 17:25

Nega noline Istaknut

Nolina ili slonova noga, kako se često zove je veoma otporna sobna biljka i laka za negu. Zbog sporog rasta gajenje noline, traje godinama. Ova sobna biljka je dobar izbor posebno za one ljubitelje sobnih biljaka koji nemaju dovoljno vremena da im se posvete.

Nolini odgovara svetlo i prozračno mesto, daleko od promaje i direktnih sunčevih zraka koji mogu da je oprže i preko stakla.

Idealna temperatura za nolinu je od 12 do 15 stepeni. Dobro podnosi visoke letnje temperature. Zimi je treba staviti na hladno mesto, gde je temperatura od 8 do 10 stepeni, a ako je u zagrejanoj prostoriji u kojoj je i vazduh suv treba je povremeno prskati po lišću. Kada noćne temperature pređu 10 stepeni može da se iznese napolje i drži u polusenci, na mestu zaštićenom od vetra i kiše.

Nolina ima sukulentno stablo u kome skladišti vodu, i zato je treba zalivati kada se zemlja sasvim osuši odstajalom vodom, sobne temperature. Ne treba da se zaliva obilno i da voda ostaje u podmetaču. Leti je treba zalivati jednom nedeljno, a zimi ređe. Ako je u zagrejanoj prostoriji zaliva se na 15 do 20 dana, a u prostoriji između 5 i 10 stepeni skoro se prestaje sa zalivanjem.

Ako se nolina zaliva previše javlja se mekano "stopalo" i požuteli listovi. Da ne bi uginula presađuje se u novu suvu zemlju, a vrh se seče dok se ne dođe do zdravog tvrdog debla, koji se zalije voćarskim voskom.

Od maja do septembra nolina se prihranjuje svake 3 nedelje tečnim đubrivom za lisnate biljke. Koncentrat treba da bude razređen - pola količine od one koja piše na uputstvu.

Kada korenje počne da izlazi iz saksije, otprilike svake 2 do 3 godine, nolina se presađuje u za broj veću saksiju. Starijim biljkama se najčešće menja samo površinski sloj zemlje.

Nolina se sadi u hranljivu zemlju u kojoj su 2 dela peska, 2 dela ilovače i 1 deo treseta, a može se koristiti i zemlja za kaktuse. Odgovaraju joj saksije od terakote ili keramike koje su dosta plitke i široke, jer joj je potrebno malo zemlje za preživljavanje. Da se voda ne bi zadržavala u saksiji treba joj obezbediti dobru drenažu.

Nolina može da se razmnožava semenom. Veoma teško se razmnožava izdancima, jer otkidanjem izdanaka često dolazi do raznih gljivičnih oboljenja i propadanja, i matične biljke i mladice.

Noline se često nabavljaju sa 2 do 3 izdanka zajedno u saksiji. Izdanci ne treba da se razdvajaju, jer postoji opasnost od oštećenja i gljivičnih bolesti na svežim "ranama" i mogli bi da propadnu.

Da bi se podstakao rast noline treba povremeno otkinuti spoljne listove. Listovi se otkidaju tako što se zavrnu za oko 250 stepeni i povuku nadole.

Pročitano 17570 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Januar 2019 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega noline