Artnit

Subota, 18 Mart 2023 11:22

Anri Barbis - Nema jedne jedine otadžbine, lažu! Istaknut

Dizajn korica knjige Oganj Dizajn korica knjige Oganj

Lutamo pločnicima, kroz suton koji počinje da se pozlaćuje svetiljkama - u gradovima se noć kiti nakitima. Izgled tog sveta pružio nam je najzad, i nismo u stanju da se toga odbranimo, otkrovenje prave stvarnosti. Razlika koja se ocrtava između bića, razlika još dublja i nepremostivija od one rasne: podela određena, prosečena - i neoprostiva - koja postoji u zemlji između onih koji se koriste i onih koji stradaju... onih od kojih se traži da sve žrtvuju, sve, koji prinose do kraja svoj broj, svoju snagu i mučeništvo, i preko kojih gaze, napreduju, osmehuju se i uspevaju drugi.

Neke crne prilike u žalosti odudaraju od mase i kao da se udružuju u pričešću s nama, a ostali su u svetkovini, ne u žalosti.

- Nema jedne jedine otadžbine, lažu! - reče iznenada Volpat sa zadivljujućom tačnošću. - Postoje dve otadžbine. Podeljeni smo na dve strane zemlje: prethodnica, tamo daleko, u kojoj je bezbroj nesrećnih, i pozadina, u kojoj je bezbroj srećnih.

- Šta da radiš! služba... Potreba... To je podloga... Posle...

- Da, znam, znam, ali ipak, ipak, isuviše ih je, i posle, isuviše su srećni i, posle, uvek su to isti i posle, zašto, zašto...

- Šta ćeš! - reče Tiret.

- Utoliko gore! - dodade još jednostavnije Bler.

- Kroz osam dana nas možda neće više ni biti! - ponavljaše Volpat, dok smo odlazili pognutih glava.

Iz romana Oganj

Pročitano 950 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Anri Barbis - Nema jedne jedine otadžbine, lažu!