Artnit

Subota, 16 April 2022 10:33

Džon Djui - O prirodi logike Istaknut

Dizajn korica knjige Logika - teorija istraživanja Dizajn korica knjige Logika - teorija istraživanja

Da se bolje shvati postojeća neizvjesnost u pogledu glavnog predmeta, dovoljno je navesti samo neka od raznih shvaćanja o prirodi logike koja sada stoje u međusobnoj suprotnosti. Kaže se na primjer, da je logika znanost o nužnim zakonima mišljenja, i da je ona teorija uređenih relacija, relacija koje su sasvim nezavisne od mišljenja.

Postoje najmanje tri podržavana gledišta u pogledu prirode ovih potonjih relacija; smatra se: (1) da one predstavljaju oblast čistih mogućnosti, gdje čist znači nezavisan od zbiljnosti, (2) da su one osnovne nepromjenjive relacije koje tvore poredak prirode i (3) da predstavljaju racionalnu strukturu svemira. U tom posljednjem slučaju, budući da su nezavisne od ljudskoga mišljenja, smatra se da oličavaju racionalnu strukturu svijeta koju dijelom reproducira ljudski um. Postoji također mišljenje da se logika bavi zaključivanjem pomoću kojega se dolazi do spoznaje, naročito znanstvene spoznaje.

U posljednje se vrijeme na sceni pojavilo jedno novo shvaćanje predmeta logike. Tvrdi se da se logika bavi formalnom strukturom jezika kao sistema simbola. I ovdje čak postoji podvojenost. Prema jednom gledištu logika je teorija transformacije jezičnih izraza gdje je mjerilo transformacije identitet sintaktičkih formi. Prema jednom drugom gledištu, simbolički sistem koji predstavlja predmet logike univerzalna je algebra zbiljnosti.

Iz dela Logika, teorija, istraživanja

Pročitano 1778 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Džon Djui - O prirodi logike