Artnit

Nedelja, 28 Mart 2021 10:59

Viridijana Istaknut

Plakat za film Viridijana Plakat za film Viridijana

Nakon što je dvadeset i pet godina snimao filmove širom Evrope i Meksika, španska diktatorska vlada pod Franciskom Frankom je pozvala Luisa Bunjuela da se vrati kući i on snima kontroverzni crno-beli film Viridijana 1960. godine. Ovaj film se često navodi kao najuspešniji ili jedno od najuspešnijih ostvarenja filmografije Luisa Bunjuela. Španske vlasti su zabranile njegovo prikazivanje i konfiskovale sve kopije, pri čemu im je izmakla ona poslata na festival u Kan, gde je 1961. godine nagrađen Zlatnom palmom.

Film Viridijana je snažno filozofski intonirano ostvarenje kojim je Luis Bunjeul iskazao svoj stav o suštinskoj beskorisnosti religije, slabosti i licemerju u crkvenim krugovima, lažnom javnom moralu društva kroz nadrealistički crni humor. Film predstavlja adaptaciju romana Halma španskog pisca Benita Peresa Galdosa, a po žanru se smatra kombinacijom drame i crne komedije.

Film Viridijana nosi osobeni lik mlade dobrodušne i idealima vođene buduće monahinje. Ubrzo pre polaganja završnih zaveta Viridijana posećuje bogatog ujaka don Haimea, uglednog mecenu koji novčano pomaže crkvu na njegovom seoskom imanju. Usamljenog ujaka sestričina podseća na njegovu pokojnu suprugu, koja je od srčanog udara preminula prve bračne noći, što u njemu ubrzo budi nepriličnu strast. Kada odbije ujakov predlog da ostane da živi sa njim, njen ujak uz pomoć odane sluškinje Ramone stavlja drogu u njeno piće da bi je omamio, a nakon toga bezuspešno pokušava da je siluje. Iako ne prolazi sa planiranim zavođenjem, ujak joj kaže da je to učinio, nadajući se da će ona ostati s njim. Ali, ona beži iz kuće, a ujak se obesi u očaju. Posle ironičnog preokreta sudbine, Viridijana nasleđuje njegovo imanje zajedno sa ožalošćenim realistom Horheom, vanbračnim sinom njenog ujaka, koji dolazi sa ljubavnicom. Horhe jedva toleriše njene stalne pokušaje da sledi crkveno učenje otvarajući svoj dom skitnicama pod uslovom da rade za njihovo sklonište. Ova ljubaznost se ne uzvraća i ona je izložena osnovnom životnom amoralu koji je kvari. Na dan kada su Viridijana i Horhe u gradu, prosjaci preuzimaju kuću i organizuju ogromnu gozbu koja postaje divlja i pijana orgija. Kada se Viridijana i Horhe vrate, prosjaci su uništili svu finoću koju su dodirnuli. Dvoje od njih uhvate Horhea, zavežu ga i pokušaju da siluju Viridijanu, ali Horhe je spasava plativši jednom od zapuštenih da ubije mogućeg silovatelja. Kada prosjaci pobegnu, ponižena i razočarana Viridijana napušta svoj život žrtvovanja i molitve, spušta prvi put kosu, pobedonosno se osmehuje i odlazi u Horheovu sobu, gde se pridružuje njemu i još jednoj ženi u igri karata.

Nakon što je osvojio Zlatnu palmu, film Viridijana je u Španiji zabranio Frankov režim, a španska vlada je optužila Luisa Bunjuela za blasfemiju i opscenost. Službeni Vatikan je film nazvao uvredom hrišćanstvu, a Bunjuela je ekskomunicirao. Godinu dana film je prikazivan samo na tajnim lokacijama u Francuskoj, ali nakon što je prepoznat kao meksička produkcija, a ne kao španska (uprkos trijumfu u Kanu za tu zemlju), filma Viridijana se otvorio za pohvale i negodovanja širom sveta.

Pročitano 1480 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Viridijana