Artnit

Ponedeljak, 04 Maj 2020 10:17

Fjodor Mihailovič Dostojevski - Šta li smekšava civilizacija u nama? Istaknut

Dizajn omota CD-a audio knjige Zapisi iz podzemlja Dizajn omota CD-a audio knjige Zapisi iz podzemlja

Šta li smekšava civilizacija u nama? Civilizacija izrađuje u čoveku samo mnogostranost osećanja, i... apsolutno ništa više. A razvitkom te mnogostranosti čovek će doći možda i dotle: da će pronaći nasladu i u prolivanju krvi. I toga je već i bilo! Jeste li primetili, da su najutančaniji krvoloci bili skoro svi od reda najcivilizovanija gospoda, kojima razne Atile i Stenjke Razini nisu bili ni za mali prst; i ako ne padaju tako jako u oči kao Atila i Stenjka Razin, to dolazi samo otuda što ih često sretamo, što su suviše obični i svakodnevni.

U svakom slučaju, kroz civilizaciju je čovek postao, ako ne više krvožedan, a ono sigurno gore i odvratnije krvožedan nego što je bio ranije. Ranije je gledao u krvoproliću pravičnost, i mirne savesti je istrebljavao koga je trebalo istrebiti; dok danas, mi, i ako krvoproliće smatramo za gadost, ipak se bavimo tom gadošću, i još i više nego ranije. Koje je gore? - Odlučite sami.

Kleopatra je (izvinite zbog primera iz rimske istorije) volela da zabada zlatne čiode u dojke svojih robinja, i nalazila je nasladu u njihovim jaucima i grčevima. Reći ćete da je to bilo, relativno uzevši, u varvarsko doba; i sad je varvarsko doba, zato što se (govoreći relativno) i sada zabadaju čiode; i čovek, i ako je sada već naučio da ponekad bar jasnije gleda no u varvarsko doba - još se ni izdaleka nije navikao da postupa onako kako ga upućuju razum i nauka.

Stenjka Razin - vođ kozačkih ustaša u XVII veku

Iz romana Zapisi iz podzemlja

Pročitano 2186 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Oktobar 2023 16:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Fjodor Mihailovič Dostojevski - Šta li smekšava civilizacija u nama?