Artnit

Sreda, 18 Mart 2020 14:33

Martovske ide - "Čuvaj se martovskih ida" Istaknut

Vinčenco Kamučini - Smrt Julija Cezara Vinčenco Kamučini - Smrt Julija Cezara

Martovske ide (Idus Martii) je bio naziv za 15. mart u rimskom kalendaru. Na taj dan se u Rimu održavala svetkovina u čast boga Marsa i vojna parada. Osim u martu, izraz ide se koristio i za 15. dan meseca maja, jula i oktobra, odnosno 13. dan u svim ostalim mesecima. Zbog istorijske priče o atentatu na Julija Cezara najpoznatije su martovske ide.

15. marta 44. godine pre nove ere Julije Cezar je trebao da prisustvuje sednici senata koja se privremeno održavala u Pompejevom teatru. Zbog nekih loših predskazanja i strahova svoje žene Kalpurnije koja ga je molila da ne ide u senat i svog lošeg zdravlja tog dana, Cezar je dugo razmišljao da li da odloži sednicu senata za neki drugi dan. Prema starogrčkom istoričaru Plutarhu Cezara je pre samog atentata vidovnjak upozorio da mu preti opasnost na martovske ide, ali je to upozorenje zanemario. Na putu za Pompejev teatar je sreo istog vidovnjaka i podozrivo mu rekao kako su "martovske ide došle", na šta mu je vidovnjak odgovorio "da, ali još nisu prošle". Malo kasnije, Cezar je izboden na smrt u kući rimskog senata od strane 60 zaverenika koje su predvodili Marko Junije Brut i Gaj Kasij Longin.

Izraz martovske ide se očuvao i nakon rimskog doba. Vilijam Šekspir u svojoj drami o Juliju Cezaru objavljenoj 1601. godine koristi izreku "Čuvaj se martovskih ida". Danas martovske ide služe kao izraz kojim se opisuje neka opasnost ili nevolja koja preti, a koja će se dogoditi u tačno određenom vremenu.

Pročitano 2048 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Martovske ide - "Čuvaj se martovskih ida"