Artnit

Utorak, 11 Februar 2020 11:25

Darma čoveka predstavlja njegovo istinsko mesto u kosmičkom procesu Istaknut

Točak u centru indijske zastave simboliše Darmu Točak u centru indijske zastave simboliše Darmu

Koncept Darme, grubo preveden kao pravednost je jedan od najizazovnijih u indijskoj religiji i filozofiji. Čini se da preseca toliko konceptualnih razlika - pravnih, društvenih, moralnih, religijskih - da onima koji pridaju značaj ovim podelama može da deluje zbunjujuće. A ipak, postoji nešto fascinantno u pogledu pojma Darme čija upotreba traje više milenijuma, što ukazuje na uporan napor suočavanja sa činjenicama i smislom, institucijama i idealima.

Darma je višeznačan pojam u indijskoj filozofiji izveden iz stare vedske osnove sanskrita dharman, sa doslovnim značenjem nosilac, oslonac. Neka od pojednostavljenih značenja ovog pojma su put, poredak, vrlina ili zakon. Istovremeno, on znači i religijski ili moralni zakon, svetu dužnost, pravu prirodu, ispravan put ili božanski poredak.

Postizanje prirodnog stanja bilo kog predmeta ili pojave je "njegova Darma". Na primer prirodno stanje vode treba da bude tečno i hladno. Ali ako voda ključa, to je produkt spoljašnje sredine koji iskrivljuje pravu prirodu vode što rezultira vrućom i gorućom. Na isti način, ako se voda smrzava, tada je i to proizvod spoljnih uslova koji su iskrivili njenu suštinsku prirodu čineći je smrznutom.

Darma čoveka predstavlja njegovo istinsko mesto u kosmičkom procesu: u vremenu, u prostoru, u svesti, u mislima, delima i željama. Večni princip Darme određuje skladne funkcije kosmičkog procesa. Da bi ispunio svoju ulogu u božanskoj igri, čovek mora da se ponaša u svojoj Darmi. To znači da mora da radi pravu stvar, u pravo vreme, na pravi način i iz pravih razloga. Postoje pravi majstori koji koriste mudrost svoje unutrašnje discipline i primenjuju to u svetu oko njih na fizičke ili duhovne načine. Na primer, muzičar može da primeni harmonsku muzičku teoriju u njegovim društvenim odnosima, a arhitekta da sagradi mostove razumevanja između ljudi. Na ovaj način Darma obuhvata čitav život čoveka, šireći ga iz njegovog centra kroz uticaj na svakoga i sve oko njega.

Pročitano 1876 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Darma čoveka predstavlja njegovo istinsko mesto u kosmičkom procesu