Artnit

Nedelja, 17 Februar 2019 11:21

Asklepijev štap - simbol medicine Istaknut

Asklepije sa uvijenom zmijom oko štapa Asklepije sa uvijenom zmijom oko štapa

Asklepijev štap ili Eskulapov štap oko koga je uvijena zmija je starogrčki simbol koji je povezan sa lečenjem bolesti kroz medicinsko umeće. Ovaj simbol je nastao spajanjem štapa Asklepija, sina Apolona boga svetlosti, muzike i proricanja i iskusnog lekara i začetnika medicine, a kasnije boga medicine i svete zmije simbola njegove kćeri, Higije boginje zdravlja.

U najstarijem predanju Asklepije je samo uzoran lekar i otac Mahaona i Podalirija. Bolesni i unesrećeni izgovarali su naglas njegovo ime tokom molitve u kućama i u hramovima. Veruje se da je bio autentična istorijska ličnost, poznata po svojim isceliteljskim veštinama, a pominje se i u poznatom grčkom epu Ilijadi kao lekar koji čini čuda. Tek od V veka, kada se uzdigao njegov kult po celoj Grčkoj i na svim egejskim ostrvima dobija status božanstva. Pošto je vrhovni bog Zevs smatrao da njegove neverovatne moći isceljivanja i oživljavanja mogu potencijalno dati besmrtnost čovečanstvu, što bi predstavljalo pretnju bogovima ubio ga je i u njegovu čast napravio sazvežđe Zmijonošac.

O poreklu simbola zmije oko štapa postoji više priča. Jedna verzija priče kaže da je Asklepije napravio štap kada mu je zmija šapnula sve tajne medicine. U drugim verzijama, Asklepije je dobio zmiju od boginje Atine koja mu je dala zmiju od meduze.

Prema jednoj legendi, Asklepije je došao u kuću kako bi pomogao bolesnom čoveku, a svoj štap ostavio ispred ulaznih vrata. Pošto nije uspeo da pomogne bolesniku izašao je napolje i zatekao zmiju omotanu oko svog štapa. Dohvatio je drugi štap i njime ubio zmiju. Pre nego što je uginula zmija je otvorila usta u kojima se nalazila nepoznata biljka. Asklepije je tu biljku dao bolesniku koji je od njenog delovanja ozdravio. Nakon ovog događaja on je glavu te zmije postavio na svoj štap.

Poreklo simbola zmije oko štapa je verovatno vezano za činjenicu da su u antička vremena infekcije zmijolikim parazitom Dracunculus medinensis bile veoma česte. Njihov tretman je podrazumevao i nabadanje ovih parazita na štap. Ovu uslugu su lekari reklamirali slikom zmije koja se danas posmatra samo kao simbol.

Zbog sposobnosti zmije da menja kožu simbol zmije se predstavlja kao znak plodnosti i ponovnog rođenja. Po drugom tumačenju simbol zmije se predstavlja kao moć kontrole života i smrti.

Pročitano 3112 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Asklepijev štap - simbol medicine