Artnit

Sreda, 10 Oktobar 2018 10:34

Karl Gustav Jung - Tumačenje značenja zmije u snovima Istaknut

Moris Grejvs - Zmija i mesec Moris Grejvs - Zmija i mesec

Karl Gustav Jung u analiziranju snova koristi simbole. Zmija je za njega složen i ambivalentan simbol i jedan od najsnažnijih arhetipova u čovekovom kolektivnom nesvesnom. Paradoksalan karakter ovog drevnog simbola proističe iz vezivanja zmije za dušu predaka, za ktonski, podzemni svet. Istovremeno zmija je za Junga najbolji mogući način izražavanja onog nepoznatog i predstavlja most podignut prema nevidljivim obalama.

U snovima je možda najčešći simbol transcendencije zmija, kako je predstavljena na lekarskom simbolu grčkog boga medicine Askilepija, čiji je pandan u rimskoj mitologiji Eskulap. Izvorno je to bila zmija neotrovnica omotana oko drveta, a kasnije smotana oko štapa boga Askilepija. Čini se da zmija utelovljuje neku vrstu posredovanja između neba i zemlje.

U tumačenju značenja zmije u snovima Karl Gustav Jung ističe da bi analitičar odgovore trebalo da traži u mitologiji, religiji, alhemiji i folkloru i tu pronađe skriven, arhetipski smisao koji potiče iz kolektivnog nesvesnog, a u kome zmija zauzima izuzetno važno mesto. Kada se analizira san, važno je istaći Jungov stav u vezi s tumačenjem prisustva ovog divljeg reptila tokom sna: "Ono što priroda želi da uradimo je da se krećemo pokretom poput zmije. ... Zmija je simbol velike mudrosti Prirode, jer suviše direktan način nije najbolji način; krivi put, obilazak je kraći put." Jung kaže o zmiji u snu: "Sanjanje zmija uvek ukazuje na nesklad između stava svesnog uma i instinkta, a zmija je personifikacija pretećeg aspekta tog sukoba."

Karl Gustav Jung je verovao da su zmije povezane sa našim autonomnim nervnim sistemom. Ovo mišljenje zasnovano na istraživanju mozga istaklo je da postoji stub u ljudskom mozgu koji je nalik na reptila. Zmiju je takođe povezivao sa mudrošću u svojim tumačenjima i istakao kao simbol isceljenja. Ovo se može podupreti i time što je zmija gravirana na štapu boga Askilepija, koji predstavlja simbol medicine i lekara. Jung takođe spominje da je zmija u snovima povezana s Hristom.

Kao i Sigmund Frojd, Karl Gustav Jung je koristio snove svojih pacijenata kako bi definisao njihovo tumačenje. Postoji izveštaj o svešteniku koji je sanjao da je otišao u muzej gde je mogao videti zmiju koja je bila punjena, ali je onda oživela. Jung je verovao da je san sa zmijom povezan sa umom svesti i da su snovi usklađeni sa našim instinktom i duhom. On je stvorio model u kome ističe da psihička aktivnost ima dva aspekta, instinkt i duh. Verovao je da simbol zmije nosi oba. Instinkt je konkretna činjenica u životu i to se manifestuje kao na primer kada zmija koja puzi, a ako zmija visi od sredine vazduha, (ovo nije stvarno) biće san duha.

Pročitano 5512 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Karl Gustav Jung - Tumačenje značenja zmije u snovima