Artnit

Utorak, 07 Avgust 2018 10:38

Meri Daglas - Čisto i opasno Istaknut

Dizajn korica knjige Čisto i opasno - analiza pojmova prljavštine i tabua Dizajn korica knjige Čisto i opasno - analiza pojmova prljavštine i tabua

Svoje najpoznatije delo Čisto i opasno - analiza pojmova prljavštine i tabua britanska antropološkinja Meri Daglas je objavila 1966. godine. U njemu ona analizira koncepte ritualne čistoće i nečistoće u različitim društvima i vremenima.

U uvodu dela Čistoća i opasnost Meri Daglas razmatra veze između zapadnih kultura i "primitivnih" kultura u odnosu na pojam prljavštine. Dok su mnogi zapadnjaci tradicionalno mislili da su nezapadne kulture primitivne, ona posmatra kako prljavština povezuje obe kulture. U različitim oblicima, prljavština se smatra za nešto što treba zameniti, a da bi se uspostavio red nečisti moraju biti uklonjeni ili izbegavani.

Analizirajući pojmove prljavštine i njihova simbolička značenja u različitim kulturama, Meri Daglas ukazuje na društveno određenu prirodu onog što je čisto i što nije. Svaka kultura ima svoje specifične ideje o tome šta je sveto i šta je nečisto. Pokušavajući da pronađe odgovor na pitanje šta znače pojmovi čisto i prljavo u njihovom specifičnom okruženju, ona opisuje rituale afričkih plemena, indijskih kasti i starozavetnog Izraela. Nečistoća, smatra ona, predstavlja kulturnu supstancu određenu aktuelnim i simboličkim moćnim strukturama. U ritualima pronalazi “analogiju opšte slike društvenog poretka“. Čisto je uvek deo reda, sistema i uređenosti, dok je prljavo deformitet ili greška u sistemu. Bez obzira na nivo civilizovanosti, svaka zajednica nastoji da prljavo odbaci kao nepodesno i potencijalno opasno. Prljavo je uvek ono drugo, ono što je izvan nas, a odnos zajednice prema prljavom najbolje govori o njenom karakteru, određuje njenu kulturu, istoriju i društvene odnose.

Meri Daglas tvrdi da nema jasne linije između sekularnih i verskih metoda čistoće. Primitivne i moderne kulture se organizuju na isti način, iako je u novijim vremenima ovo teže videti, jer je savremeni život tako složen, istovetan i neskladan. Pojam o nečistome premošćuje jaz između savremene kulture i onih kultura u kojima se ponašanje tabuizira. Besmislene pretnje i obećanja se koriste da bi naterale čoveka na poslušnost. Na primer, ako dete odbija da jede spanać odrasli se služe pretnjom “ako ne budeš jeo spanać nećeš porasti veliki“.

Pročitano 2966 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 23 Avgust 2019 10:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Meri Daglas - Čisto i opasno