Artnit

Petak, 13 Juli 2018 10:47

Osvald Špengler - Civilizacije su krajnja i najveštačkija stanja za koje je sposobna jedna viša vrsta ljudi Istaknut

Dizajn korica knjige Propast Zapada Dizajn korica knjige Propast Zapada

Propast Zapada, tako posmatrana, ne znači ništa manje nego problem civilizacije. Jedno od osnovnih pitanja svake više istorije tu je pred nama. Šta je civilizacija - shvaćena kao organsko-logička posledica, kao završavanje i ishod jedne kulture?

Jer svaka kultura ima svoju sopstvenu civilizaciju. I prvi put se ovde obe reči, koje su do sada imale da označavaju neodređenu razliku etičke vrste, shvataju u periodičkom smislu, kao izrazi za jedno strogo i nužno organsko sledovanje. Civilizacija je neizbežna sudbina jedne kulture. Tu je postignut vrhunac sa koga postaju rešljiva i poslednja i najteža pitanja istorijske morfologije. Civilizacije su krajnja i najveštačkija stanja za koje je sposobna jedna viša vrsta ljudi. Ona su završetak; ona dolaze posle postojanja kao ono što je postalo, posle života kao smrt, posle razvoja kao nepomičnost, posle sela i duševnog detinjstva (kako to prikazuju dorika i gotika) kao duhovna starost i kameni veliki grad koji okamenjuje sve. Ona su kraj, neopozivi, ali se ona moraju postići, uvek i redovno, jednom najintimijom nužnošću.

Iz dela Propast Zapada I

Pročitano 3896 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Osvald Špengler - Civilizacije su krajnja i najveštačkija stanja za koje je sposobna jedna viša vrsta ljudi