Artnit

Ponedeljak, 21 Maj 2018 10:30

Mit o Zlatnom runu - Priča o Jasonu i Argonautima Istaknut

Salvador Dali - Jason nosi Zlatno runo Salvador Dali - Jason nosi Zlatno runo

Jedna od najfascinantnijih priča drevne grčke mitologije je priča o Argonautima i potrazi za Zlatnim runom. Priča se odvija u doba pre Trojanskog rata, kada su Herkul i Tezej bili živi i aktivni u drevnoj Grčkoj. Ova priča se navodila još u vreme Homera u VIII veku pre nove ere i do naših dana je došla u mnogo različitih verzija koje se razlikuju u detaljima. Klasičnu priču Argonautica napisao je Apolonije s Roda. Novija, ali manje poznata Argonautica, koja opisuje isti mit je latinski ep koji je ispevao Valerije Flak za vreme rimskog cara Vespazijana.

U grčkoj mitologiji Zlatno runo je runo zlatogrivog krilatog ovna Krizomala na kojem su brat Friks i sestra Hela, bežeći iz Jolka, odleteli na crnomorsku Kolhidu. On se pojavljuje u priči o Jasonu i Argonautima koji su po nalogu kralja Pelije otišli da traže zlatno runo da bi pravedno postavili Jasona, potomka boga Eola na tron Jolka u Tesaliji. Jason je započeo svoje putovanje, poznato pod nazivom Argonautica, a da bi uspeo morao je da regrutuje najbolje ratnike tog vremena. Pedeset najvažnijih heroja Grčke, uključujući Herkula i Orfeja, pratilo je Jasona na Argonautici. Izrađen je poseban brod koji je imao 50 vesla i zvao se Argos.

Nakon avanturističkog putovanja Jason i Argonauti su stigli na Kolhidu, gde je zatražio od kolhidskog kralja Ejeta da mu da Zlatno runo, objašnjavajući kako je to i želja boginje Here. Uveren da će Jason propasti Ejeti se složio, ali je postavio uslov. Zamolio je Jasona da napadne zemlju koristeći dva bika sa metalnim nogama koja bacaju plamen, a zatim pokazuju zube zmaja, ali mu nije rekao da sejanjem zuba velika vojska ratnika izlazi iz zemlje da bi ga napala. Na sreću čarobnica Medeja, kćerka Ejeta, dala je Jasonu mast koja bi ga mogla učiniti nepobedivim kada puca u gvožđe i rekla mu za plan svog oca. Medeja je naredila Jasonu da baci kamen na ratnike, govoreći mu da će se ratnici okrenuti jedni drugima, ući u borbu i na kraju pobiti jedni druge.

Zlatno runo, simbol autoriteta i kraljevstva je bilo obešeno na hrastu u Svetoj šumi, a čuvao ga je ogromni zmaj. Kralj Ejeti je rekao Jasonu da može dobiti Zlatno runo, verujući da će ga zmaj ubiti. Istovremeno, naredio je svojoj vojsci da spali njegov brod Argos i ubije Argonaute. Uz pomoć Medeje koja je bacila čaroliju na zmaja Jason je mogao da dobije Zlatno runo sa drveta koje je visilo i sa Medejom otišao sa brodom Argosom i Argonautima. Pošto je znala da će ih njen otac pratiti, Medeja je zarobila svog brata i ubila ga, širila njegove delove preko okeana, tako da je otac morao potražiti sve delove svog sina, pružajući im neophodno vreme za bekstvo.

Pročitano 15768 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 Februar 2021 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Mit o Zlatnom runu - Priča o Jasonu i Argonautima