Artnit

Petak, 04 Maj 2018 10:03

Lorens van der Post - O Karlu Gustavu Jungu Istaknut

Fotografija Karla Gustava Junga ispred psihijatrijske bolnice Burgozli u Cirihu iz 1910. godine Fotografija Karla Gustava Junga ispred psihijatrijske bolnice Burgozli u Cirihu iz 1910. godine

Jung trenutno nije pričao, već je samo pažljivo slušao. To je bila jedna od njegovih najdirljivijih osobina. Večito je bio zaokupljen nekim mislima i trebalo je samo da počne da govori pa da svakom postane jasno kako mu um naprosto kipti od novih ideja. Pa ipak, uspevao je da bude jedan od najboljih i najpažljivijih slušalaca. Dok sam ih slušao, imao sam vremena da ga dobro osmotrim, pošto su on i profesor bili previše zaneti razgovorom da bi mi poklonili više od kurtoazne pažnje.

Bio je visokog stasa, krupniji nego što sam to pretpostavljao na osnovu fotografija. U fizičkom pogledu je bio sasvim po meri svog duha. Odavao je utisak osobe koja zrači zdravljem. Od tog časa, pa sve do njegove smrti, u fizičkom smislu sam ga doživljavao kao najbolju moguću reklamu njegovog sopstvenog stava prema životu. Oči su mu bile veće nego na fotografijama; uvek žive, nimalo ozbiljne, iskrile su nekim obešenjačkim duhom i veselošću. Lepezasta šara finih bora u uglovima njegovih očiju sigurno nije potekla od uživanja u sunčanju, već je bila posledica čestog uživanja u smehu.

Nije ličio na lekara, ni na profesora, a nije mi delovao ni kao tipičan Švajcarac. Odevao se prilično nemarno. U stvari, bilo je nečeg engleskog u njegovoj pojavi. Nosio je smeđi Harisov mantil od tvida, laku kariranu sportsku košulju, vunenu škotsku mašnu, vuneni prsluk, sive flanelske pantalone i braon cipele. U ruci je držao lulu iz koje je davno zaboravio da povuče dim.

Iz dela Jung i priča o našem dobu

Pročitano 2072 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Lorens van der Post - O Karlu Gustavu Jungu