Artnit

Četvrtak, 05 April 2018 10:34

Izdaja i izdajnici Istaknut

Ivan Ajvazovski - Izdaja Jude Ivan Ajvazovski - Izdaja Jude

Izdaja je oblik prevare, koji u najširem smislu predstavlja svaku zloupotrebu poverenja, odnosno svesno i tajno delovanje na štetu druge osobe, društvene grupe ili organizacije kojoj pripada ili prema kojoj postoji moralna ili zakonska obaveza odanosti. Ona je takođe najčešće korišćeni književni elemenat, koji se takođe koristi u drugim fikcijama poput filmova i TV serija kao zaplet.

Neko ko izdaje druge se obično zove izdajnik. Izdaja može da bude odavanje poverljivih informacija ili tajne drugim osobama ili ostavljanje osobe ili grupe na cedilu. Čin izdaje ima negativnu konotaciju i stvara konstelaciju negativnog ponašanja, misli i osećanja u svojim žrtvama i njenim izvršiocima. Interakcije su kompleksne. Tako na primer, žrtve pokazuju ljutnju i konfuziju i traže pokajanje od počinioca, koji zauzvrat može doživeti krivicu ili sramotu i pokazati kajanje.

Izdaja je kroz istoriju smatrana jednim od najgorih dela koje osoba može učiniti za grupu kojoj pripada (državu, narod, pleme, vojsku, porodicu), a izaziva nelagodnost i prezir, čak i kod osoba i organizacija koje su imale koristi od nečijeg izdajničkog delovanja. Ona je nailazila na jake osude i uglavnom se oštro kažnjavala.

Mnoge kulture su pojedinim ličnostima koje su počinile izdaju dale simboličko značenje i njihova imena su postala sinonim za izdaju. Tako je Juda Iškariotski, apostol koji je izdao Isusa Hrista bio izložen najgorim mukama i njegovo ime se često koristi za izdajnike u jezicima mnogih hrišćanskih naroda. U srpskoj epskoj poeziji posvećenoj Kosovskom boju ističe se da je uprkos kletvi na večeri pred odsudnu bitku, Vuk Branković sutradan izdao kneza Lazara. Iako o tome nema pouzdanih podataka, to je do danas ostao sinonim najveće izdaje u srpskoj istoriji. Jedan od najpoznatijih uzvika zbog izdaje je "Zar ti, Brute?", koji je izgovorio rimski diktator Julije Cezar shvativši da se među senatorima koji ga ubijaju nalazi i njegov prijatelj i štićenik Marko Junije Brut.

Kod mnogih nacionalnih kultura izdaja se vrlo često koristi kao najpogodnije objašnjenje slučajeva kada je strana koja se smatrala moralno ili fizički superiornijom doživela poraz u oružanom sukobu. Na primer, antički istoričari su Terpomilsku bitku 480. godine pre nove ere i poraz Grka tumačili izdajom pastira po imenu Efijalt, koji je prebegao Persijancima i rekao im za drugi prolaz paralelan sa Termopilom, koji je branilo 1000 Grka.

Pročitano 2549 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Februar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Izdaja i izdajnici